Foto: Anders Fridberg, Forsvaret

Även Danmark åter till nationellt försvar och regional fokus

Försvarssamarbetet i Norden och regionen fortsätter och stärks med täta möten, överenskommelser, interoperabilitet, gemensamma inköp, samövning, med mera.

Efter en period av stort internationellt engagemang avser Danmark att fokusera på Norden och Baltikum enligt försvarsminister Claus Hjort Frederiksen. En ändring i inriktning vi känner igen i den svenska försvarspolitiken.

Det egna landet ska försvaras och regionen tryggas. ”Försvarsutbildningen ska ha ett nordiskt element i sig – en modul i det nordiska försvaret.” Något som redan är igång med dansk närvaro i Baltikum och olika övningar där Danmark och de nordiska länderna deltar, inte minst nu senast i Trident Juncture.

Nu är det inte helt överraskande eftersom det här började signaleras i och med den danska försvarsöverenskommelsen för ganska precis ett år sedan, med en 20-procentig ökning av försvarsanslaget för ökad volym och förmåga. Det är dock en mycket viktig bekräftelse om den inslagna vägen från danska regeringen.

Vi kan alltså se fram emot ytterligare engagemang och gemenskap för stabilitet, säkerhet och trygghet vad gäller Norden och Baltikum. Bravo Danmark och framåt tillsammans!

Forsvaret – officiella hemsidan

Läs även Semper Miles: Dansk storövning med allt man har till sitt förfogande och Antalet danska värnpliktiga kan komma att fördubblas samt Danska Försvarsmakten i ord och bild för alla och Leveransen av nya Scanialastbilar till danska försvaret har börjat

(Bilden är från den större övningen White Sword i Danmark 2018. Foto: Anders Fridberg, Forsvaret.)

– Denmark to concentrate on National defence and Nordic cooperation according to danish Defence Minister

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]