Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB

Även Australien slår till och köper nya M4

Australien satsar på det senaste och köper in det kraftigt vidareutvecklade granatgeväret Carl-Gustaf M4 till armén. Man är sedan tidigare nöjda användare av systemet och får genom investeringen en lång rad bekämpningsalternativ som gör trupperna flexibla och effektiva i alla stridssituationer.

Sex länder har hittills valt att ta steget och beställt. Sverige är ett av dem!

Det handlar om mångsidighet med smarta förbättringar som t ex kompabiliteten med intelligenta siktessystem och programmerbar ammunition. Samtidigt ser man noga till att behålla kontakten med tidigare versioner av Carl-Gustaf. Med M4 kan användaren fortsatt avfyra vad man tidigare inskaffat i ammunitionsväg. Den senaste versionen är dessutom kortare, smidigare och har minskat avsevärt i vikt. M4 väger under 7 kg, alltså hälften av den ursprungliga m/48 eller knappt två kilo mer än en laddad Ak5C.

Med introduktionen av Carl-Gustaf M4 får den australiska armén ett vapen med de senaste funktionerna samt förbättrad ergonomi, vilket ger en ökad taktisk flexibilitet för att kunna möta de flesta situationer på slagfältet”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Leverans till Australien är planerad att ske under 2020.


Film: SAAB Carl Gustaf M4 multi-role weapon system at DSEI 2017 (5:36 min)

Carl-Gustaf M4 – Smart just got smarter

Australian Army

Läs även Semper Miles: Försvarsmakten uppgraderas med senaste Carl-Gustaf M4 och Nya Carl Gustaf M4 och nya AT4 – världsledande och svenskt samt Carl-Gustaf till varje amerikansk infanteripluton och Världsledande smidigt pansarvärn för en miljard

(Bilden: Carl-Gustaf M4. Beskuren. Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB. Filmen: DefenseWebTV, Youtube Channel)

– Australia orders new developed, compatible and versatile Carl-Gustaf M4 for the Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]