Foto: Simen Rudi/Forsvaret

Snabba ryck för drönare till norska Hemvärnet

Världens mest avancerade nanodrönare ”Black Hornet” från FLIR har hunnit vara i tjänst med det norska försvaret några år och resultatet är gott. Nu tar man det ett steg till och det går undan.
Beslut om (en första?) anskaffning för hemvärnsstyrkorna togs under hösten och kontraktet undertecknades tidigt i november för leverans ut på förbanden inom ett par veckor.

Lätt att lära, medföra och att använda och utrustad med avancerad kamerateknik väger Black Hornet in på endast 32 gram, har en räckvidd på två kilometer och kan flyga i 25 minuter. Den ger snabbt översikt, t ex för hur det ser ut bakom en höjd eller om hörnet i en urban miljö, bevakningsområden m m.

Exakt hur systemet är tänkt att användas i Hemvärnet är ett pågående arbete men det här anges vara ett viktigt steg i den vidareutveckling som enligt norska försvaret bidrar till att Hemvärnet kan testa nya operativa koncept. Tidigare har man bl a tagit tag i anskaffningen av nya vapen, fordon och radiomateriel (se länkar nedan).

Black Hornet används idag av ett 30-tal länder runt om i världen. Kostnaden för den aktuella norska investeringen ligger på cirka två miljoner norska kronor.

Film: GearScout – A first look at the FLIR Black Hornet nanodrone (2:00 min)

FLIR – Black Hornet PRS

Forsvaret – Heimevernet

Läs även Semper Miles: Övertag och säkerhet för amerikanska armén med Black Hornet och Hundratals nya pickuper för militären i Norge och kan även vara på gång i Sverige samt HK 416-karbiner till hela deras hemvärn och nya tunga kulsprutor är på väg och UAV – Övertag tack vare ögon i skyn

(Bilden: Norsk instruktör testflyger en Black Hornet-drönare vid ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Simen Rudi/Forsvaret. Filmen: GearScout Youtubekanal.)

– In service of regular forces of the Norwegian Army for a couple of years. Now being supplied to the Home Guard as well, bringing new tactical concepts

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]