Foto: FLIR Systems

Övertag och säkerhet för amerikanska armén med Black Hornet

Vi har tidigare haft nöjet att presentera Black Hornet från FLIR, en alldeles häpnadsväckande och användbar liten maskin som väcker uppmärksamhet och framgång runt om i hela världen. Nu avser den Amerikanska armén att utrusta sina styrkor med nanodrönaren Black Hornet.

Det handlar om en så kallad UAS eller Unmanned Air/Aircraft System (vilket är en vedertagen, modernare benämning för UAV) av det betydligt mindre formatet – den här drönaren är decimetern lång och väger endast 16 gram men erbjuder övertag genom avancerad teknik och driftsäkerhet.
Black Hornet medförs buren av soldaten (PRS) eller på fordon (VRS), redo att användas. Den styrs med en enhandskontroll och en sjutumsskärm som i realtid visar vad linserna ser i form av vanlig video, IR- och värmekamera. Räckvidden ligger på ca 1,6 km med en flygtid på upp till 25 minuter.

Affären med US Army är enligt uppgift värd motsvarande drygt 367 miljoner svenska kronor. Hur många enheter man får för det beloppet är inte kommunicerat. Det har dock spekulerats en del kring enhetspriset för ett komplett Black Hornet-kit innehållande basenhet, kontroll och två drönare. På senare tid i storleksordningen 40 000 – 80 000 amerikanska dollar men det är inte bekräftat. En tilltagen orderstorlek torde kunna göra sitt till, liksom ökande produktionsvolymer. Drar vi ett snitt av de siffrorna skulle amerikanerna få någonstans kring 650 enheter (utan att ta hänsyn till eventuella ingående kostnader för utbildning, reservdelar o dyl).

Målgruppen består utöver försvarssektorn av polis- och säkerhetsarbete samt räddningstjänst med massor av möjliga användningsområden. Den här typen av produkt har framtiden för sig och FLIR:s nanodrönare fortsätter med all rätt väcka uppmärksamhet och framgång runt om i hela världen.


Film: Introducing the FLIR Black Hornet 3 (2:08 min)

FLIR Products – Black Hornet

FLIR Black Hornet PRS Brochure (PDF). Snygg presentation som innehåller det mesta man vill/behöver känna till!

FLIR – Officeill hemsida – med bl a företagspresentation och samtliga produkter

Läs även Semper Miles: Internationell framgång för norska militära Nanodrönaren och Drönare fast efter skytteltrafik över finsk-ryska gränsen samt UAV – Övertag tack vare ögon i skyn och Rysslands autonoma attackdrönare kan snart vara i luften

(Bilden: Soldat med en Black Hornet PRS 3. Något beskuren bild. Foto: FLIR Systems. Filmen ”Introducing the FLIR Black Hornet 3”, FLIR Government & Defense, YouTube.)

– US Army invest in FLIR Black Hornet drone system, creating a wide range of advantage and security

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]