Foto: FLIR Unmanned Aerial Systems

Internationell framgång för norska militära Nanodrönaren

För att i fält skapa översikt och kunna fatta taktiska och säkrare beslut har UAV:er, obemannade fjärrstyrda farkoster (populärt ”drönare”), varit till stor hjälp runt om i världen. I Sverige känner vi igen detta som allt mellan den stora ”Ugglan” och mer portabla ”Svalan”. Sedan en tid fokuserar marknaden på allt mindre varianter, och man har t o m lämnat vad allmänheten upplever som litet bakom sig.

Till stöd och skydd för enskilda soldater på uppdrag handlar det nu om drönare i s k Nanoklass. Ofattbart små, lätta och enkla att hantera kan det lilla teamet eller den ensamme soldaten nu snabbt få koll på hur det ser ut framåt, bakom ett hinder, på sidorna av en möjlig framryckningsväg eller periodvis runt omkring ett fast objekt. En möjlighet som fallit i god jord för efterfrågan finns där! Målgruppen består utöver försvarsverksamhet av polis- och säkerhetsarbete på statlig nivå samt räddningstjänst.

En Nanodrönare som kommit extremt långt och väckt stor uppmärksamhet är den endast 16 gram tunga PD-100, eller ”Black Hornet”, framtagen av norska Prox Dynamics. Black Hornet ser ut som en minihelikopter och påminner vid en första anblick om en leksak men är laddad med avancerad teknik och har krävt flera år av utveckling och test. Den styrs med en enhandskontroll och en sjutumsskärm som i realtid visar vad linserna ser i form av vanlig video, IR- och värmekamera. Räckvidd ca 1,6 km, flygtid upp till 25 minuter. Utbildningstiden för att kunna använda systemet är extremt kort, endast två dagar. Det kan man också kalla ”Nano”.

Prox Dynamics har rönt stor framgång och i slutet av 2016 köpte teknikkoncernen FLIR Systems företaget för motsvarande ca 1,1 miljarder svenska kronor.

Fram till idag har man producerat över 4 000 enheter. PD-100/Black Hornet används av flera Natoländer och har varit med i strid i Afghanistan. Den har utvärderats i USA där bl a Marinkåren ser stora möjligheter och har funderingar kring att förse varje grupp med små, smidiga UAV:er.
I dagarna har det australiensiska försvaret lagt en beställning på Black Hornets till ett värde av 56 miljoner SEK. En betydande affär med produktion i Norge och leverans 2018-2019. Kanske är det här något även för våra svenska soldater och blåljus?


Film: FLIR Black Hornet: Super Small Drone for Individual Soldiers

FLIR, Government & Defense – Black Hornet

FLIR Systems

Läs även Semper Miles: Helt okej om du hör något i skyn som surrar och Fartygsbaserad vertol-UAV på HMS Karlstad samt UAV – Övertag tack vare ögon i skyn

(Bilden: Soldaten skickar iväg en Black Hornet nano-UAV för en snabb och säker bild av läge/situation/förutsättningar. Foto: FLIR Unmanned Aerial Systems)

– Tiny, 16 gram UAV from FLIR, made in Norway, is a needed Hi-Tech tool for Soldiers, Police. State Security and Rescue Services.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]