Äntligen storpremiär för helt nya Okänd Soldat

Idag händer det och många är de som väntat! Fredag den 27 oktober är premiärdagen för senaste filmatiseringen av Väinö Linnas krigsepos Okänd Soldat. En nytolkning på hela 179 minuter som bygger på den längre och ocensurerade originalversionen Sotaromaani, skapad med stort skådespeleri, över 1 500 medverkande, realism, modern filmteknik och en riktigt skaplig budget.

Det är en actionladdad men samtidigt gripande historia där vi får följa en finsk kulsprutepluton med en del färgstarka karaktärer och händelser och ta del av kamratskap, mod, krigets umbäranden och fasor.

Jag är väldigt stolt över att jag har fått göra den här filmen”, säger regissören Aku Louhimies till YLE Nyheter och fortsätter ”Jag hoppas på att filmen ska vara ett ämne som man kan tala om och något som gör att de yngre kan förstå den äldre generationen. Även om det var länge sedan kriget hände är det viktigt att tala om det. För när vi pratar historia pratar vi också framtid, alltså hur kommer Finland att se ut framöver.” Mycket, mycket klarsynt av herr regissören, som själv är reservofficer och vars morfar deltog i kriget.

Det hör till sakens natur att premiären är unikt finländsk men mycket snart kommer Okänd Soldat även till oss i Sverige! Vi delar ändå historien på en höft. Hur, var och när är ännu inte kommunicerat. Först blir det storpremiär och vi hoppas det blir en fantastisk fredag och helg med all uppmärksamhet den här berättelsen och alla medverkande samt möjliggörare förtjänar.

UPPDATERAT 2017-11-02: 
Enligt SF-Bio blir det svensk premiär den 6 december!!!


Film: The Unknown Soldier – Official trailer 2 (1:38 min) (se även första trailern under länken ”Riktigt nära kamp i nya Okänd soldat” nedan)

Okänd Soldat – officiell hemsida (svenska)

Läs även Semper Miles: Riktigt nära kamp i nya Okänd soldat och Veteraner om kampen för självständighet som påverkade hela Norden samt Ny Okänd soldat

– Premiere for the latest Finnish movie Unknown Soldier! An epic three hour story dealing with fidelity, fellowship, struggle and destiny during the war against Russia.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]