Foto: Marcus Olsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Rejäl Bonus klar för ännu vassare artilleri

Veckan slutade bra där FMV meddelade att man under fredagen skrivit avtal med Bofors för intelligenta granater till vårt artillerisystem Archer. Den aktuella artillerigranaten går under namnet Bonus (BOfors NUtating Shell) och har utökad räckvidd på upp till 3,5 mil (avfyrad med Archer) tack vare en anordning som minskar luftmotståndet.

Över målet skjuts två substridsdelar ut som på 175 meters höjd blixtsnabbt spanar av 200 meter i diameter för att lokalisera värmesignatur. Huvuduppgiften är att bekämpa fientliga stridsfordon vilka slås ut med s k Explosively Formed Penetrator (EFP) som slår genom ovandelen och in i det fientliga fordonet. Hittas inget stridsfordon går den vidare ner och markbriserar.

Ännu finns inga släppta uppgifter kring affärens värde eller planerad leveranstid. Det viktiga i sammanhanget är dock att satsningen blir av med ett ännu starkare och mångfacetterat svenskt artilleri som resultat.


Film: BONUS 155mm Artillery-Launched Precision Guided Munition (1:10 min)

BAE Bofors – 155 Bonus, illustrerat faktablad (PDF)

Läs även Semper Miles: Mer artilleri på gång till svenska försvaret och Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen? samt Raskt framåt för nytt skyddat bataljonsartilleri

(Bilden: Eld!!! Svenska Archer levererar.)

– Swedish Armed Forces order intelligent artillery granade BONUS from Bofors.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]