Foto: Odo Puiu Events

Rysslands autonoma attackdrönare kan snart vara i luften

Just nu surrar ryktena allt intensivare om att premiärflygningen är nära för ryska attackdrönaren ”Okhotnik” (Jägare/Jägaren) och det är ingen liten pjäs!

Utvecklingsarbetet har pågått under flera år så det är inte riktigt den häpnadsväckande läckta nyhet som på flera håll görs gällande. Okhotnik kontrakterades 2011, blev prototyp 2014 och har på allvar öppet diskuterats i väst då den fastnade på bild 2017.
Enligt uppgift ska planen ha varit att premiärflyga 2018, något som inte blev av. Däremot har flera test genomförts, som så kallade ”Ground Runs” där farkosten framförs i start-/landningshastighet på rullbana samt ”Jumps” med korta lyft och nedsättning. Det talar faktiskt för att man är på väg mot att lyfta på riktigt.

Okhotnik får nog sägas påminna starkt om andra aktuella vingprojekt som USA:s pågående projekt X-47B från Northrop Grumman och europeiska Neuron.

Ämnad för militär vapeninsats, en UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle), är den jetdriven med en motor som kan ta farkosten upp till ca 1 000 km/h och med en räckvidd på ca 4000-6000 km (uppgiften fluktuerar), fjärrstyrd eller helt autonom (självstyrande/självbestämmande). Maximal startvikt inkl bränsle och last (MTOW), är angiven till 20 ton! Enligt uppgift används teknik från Sukhoi Su-57, eller T-50, från PAK FA-projektet (som stoppades i somras). Här talas det också om ett utbyte genom att vidareutveckling och erfarenheter från drönaren kommer att användas i framtagandet av ett sjättegenerationens stridsflygplan. Nåja.

Hur det blir med en eventuell annalkande full provflygning återstår att se. Uppgifterna kommer från ryska media och har snabbt hunnit upprepas än här, än där (det sägs också att man ser fram emot leverans av färdig produkt redan 2020). Som vanligt en nypa salt men stämmer uppgifterna för hur långt man kommit i projektet OCH de senaste uppgifterna, samt bilderna där Okhotnik rullas omrkring med traktor på en vintrig flygbas i östra Ryssland, kan kanske flygning snart vara ett faktum.


Film: Russia’s Secret Sukhoi Su-70 Attack Drone “Okhotnik-B” Prototype Of 6th++ Gen Stealth Fighter – Sån där ”robotuppläst” artikel men flera bilder (2:45 min)

UAC United Aircraft Corporation (Suchoi) – Officell webplats (ännu utan info om Okhotnik)

Nortrop Grumman – X-47B UCAS Data Sheet (PDF)

Dassault Aviation – Neuron

Läs även Semper Miles: Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu? och Neuron hårt testat i Norrbotten samt UAV – Övertag tack vare ögon i skyn och Internationell framgång för norska militära Nanodrönaren

(Bilden: Attackdrönaren ”Okhotnik” rangeras med traktor på okänd plats i Sibirien för någon dag sedan. Foto och film: Odo Puiu Events Youtube.)

– Russia’s secret attack drone Okhotnik might be close to first lift off

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]