Foto: Anna Zvereva

Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu?

Det ryska stridsflygplanet Suchoj Su-57 har gång efter annan höjts till skyarna och alldeles nyligen berättade vice försvarsministern Yuri Borisov i rysk TV att planet är riktigt bra, inte minst under uppdragen i Syrien där prestanda och stridsförmågan bekräftats.
Enligt dem själva rör det sig om ett av de absolut bästa stridsflygplan som tillverkats i världen, helt i linje med femte- och sjättegenerationsegenskaper. Internationellt råder det dock delade meningar om detta.

Det har funnits stora förhoppningar för Su-57, som inte bara skulle kunna mäta sig med, utan även sätta det amerikanska F-22 på plats. Det skulle även utgöra en värdig motståndare till F-35. Något alldeles extra således men vi ska i sammanhanget komma ihåg hur Ryssland av tradition med stora ord sökt ”sälja in” sina nyheter och att det inte alltid har stämt med verkligheten.

Su-57 premiärflög i januari 2010 och tolv stycken byggs och levereras i en första serie för ryska flygvapnet (med kommande volymer om ca 150 stycken).

Bland intressenterna, utöver Ryssland själva, har länder som Indien och Turkiet nämnts. Inte konstigt kanske med såna superlativ och löften i omlopp och med en prislapp på ungefär hälften av en F-35 men det rör sig förstås fortfarande om enormt mycket pengar per enhet, driftkostnader o s v. Och så vem man lierar sig med såklart.

Men nu gör ryssarna halt. Lite överraskande har man, enligt amerikanska källor, kommit till slutsatsen att Su-57 är så överlägset att det inte behöver gå till serieproduktion! Behovet för det finns helt enkelt inte. Åtminstone inte just nu. Istället vill man avvakta till väst i framtiden kommer ikapp med sina fjärdegenerationsplan och då fatta nya beslut.

Visst, jodå det kan vara så men sanningen kan också ligga i rykten om produktionssvårigheter, att Su-57 aldrig ska ha nått fram till femte generationen eller ens acceptabel Stealth, kostnadsutveckling i den redan hårt ansträngda försvarsbudgeten och en begränsad, osäker exportmarknad.

Det här är inget som slagits upp i ryska media. Tvärt om rapporterar nyhetsbyrån TASS om pågående, framgångsrika tester för nya G-dräkter till piloterna av landets eminenta femtegenerationsplan Su-57.


Film: Defense Updates – Capabilities of Russia’s most powerful fighter Su-57 and why it´s deployed in Syria? (8:21 min)

United Aircraft Corporation – Su-57

Läs även Semper Miles: Affärer för ryska stridsflygplan och LV-robotsystem och Viktig förstaskottsförmåga när Meteor gör full entré samt Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar? och Högre bullernivåer fördyrar och försenar Danmarks F-35:or

(Bilden: Russian Air Force, 052, Sukhoi Su-57. Foto: Anna Zvereva, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

– Russia’s Su-57 stealth fighter will not move on to large scale production. So far ahead it’s still not needed, officials say, but might there be other reasons?

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]