Foto: Astrid Amtén och Mats Nyström/Försvarsmakten

Nu trampar man ut för att njuta 16 mil på fyra dagar

Invigning och ceremonier är avklarade, de militära deltagarna är på plats och gör sig redo i jättecampen i Heumensoord-parken och de civila deltagarna överallt runt ikring. Festen är redan igång och nu återstår bara den sista självande nedräkningen.

Tidigt, tidigt i morgon tisdag den 17:e juli är det dags för marschanträde för de som går ut i årets upplaga av världens största och äldsta marsch i Nijmegen, Nederländerna. En prövning utan dess like där ca 45 000 deltagare samtidigt, under fyra dagar, avverkar marschen i klasserna 30, 40 eller 50 mil, där 40 mil är den militära sträckan.

Sverige deltar med en kontingent sedan 1967 och ställer i år upp ca 350 som var och en tränat länge och hårt samt avlagt så kallat marschprov, omfattande en halv marsch, åtta mil, på två påföljande dagar för att kunna beredas en plats. Och det är värt alla förberedelser, prov, smärta och den tid som måste läggas, för Nijmegenmarschen är på många sätt en upplevelse för livet.

I år ser det ut att bli varmt, hiskeligt varmt. För premiärdagen utlovas +28 i skuggan – en skugga som inte finns och resten av veckan får man räkna med upp till 29 grader! Det sätter deltagarna på ytterligare prov. Det gäller mer än någonsin att inte slarva med vätskan, försöka skyla och ventilera sig och att hålla koll på varandra.

Så kämpa hela vägen! ”Been there, done that” säger vi. På fredag är det välförtjänt målgång med massor av munterhet och medaljering!


Film: Försvarsmakten – Hur känns det att gå 16 mil på fyra dagar? (5:28 min)

Vierdaagse – Officiella hemsidan för Nijmegenmarschen

Försvarsutbildarna – Nijmegen

Läs även Semper Miles: Öppet för fysisk fostran i Nederländerna 2018 och I år går man till Sveriges nordligaste punkt samt Gemenskap i prövande långmarsch för uniformerade och En upplevelse, ett prov och ett äventyr hela långa vägen

(Bilden är från målgången ett tidigare år. Deltagarna välkomnas och hyllas av allmänheten. Ur filmen ”Hur känns det att gå 16 mil på fyra dagar?”)

– Early morning 17th July some 45.000 sets off to complete the 102nd edition of The International Four Day Marches in Nijmegen, Netherlands

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]