Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Rågbröd, knäcke och proteinbar istället för lagad lunch

Experimenterandet med matlösningar för försvarets personal tenderar att fortsätta i Finland.

För några månader sedan satte försvarsminister Jussi Niinistö ner foten då soldaterna urskiljningslöst skulle serveras vegetarisk kost. Inget kött eller fisk två dagar i veckan trots att endast en bråkdel (88 av 20 000) var vegetarianer. En idé om förändring för förändringens skull? PK? Det skulle inte ens ha gett ekonomiska fördelar.

Den här gången handlar det om att tre dagar i veckan ersätta lunchen med utdelade lunchpåsar innehållande bl a bröd, pulverdryck och proteinbars. Ingen särskild lagring eller tillagning krävs. Bara att öppna och äta. Tanken bakom det hela är uttalat att spara tid. Något som säkerligen kommer att uppfyllas – och troligen sparar man en hel del slantar på kuppen.

Det låter mycket smidigt men man kan ju undra hur det är i realiteten. Även om påsarna innehåller samma närings- och energivärde som en vanlig lunch går tankarna till något slags förenklad fältranson med torrvaror o dyl oavsett tjänst.

Försöken med den här ”serveringen” ska pågå under en månad och därefter utvärderas. Under våren kommer beslut ifall Försvarsmakten med bredd ska införa lunchpåsarna som ersättning för lagad mat.

Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie!” uttryckte försvarsministern starkt i och med det vegetariska experimentet. Ett genidrag med lunchpåsar eller bör han kanske ta sig en närmare titt även denna gång?

Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Stopp och belägg när alla finska soldater ska tvingas äta vegetariskt och Snuskburken – still going strong samt Svenska försvarsjätten även ledande när det gäller kok och disk och Sverige och Finland allt närmare för varandra

(Bilden: finska soldater under övning vid ett annat, tidigare tillfälle.)

– Finnish Defense Forces evaluates alternative solution for lunch. Rations instead of cooked meals three days a week

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]