Foto: Jimmy Nilsson/Försvarsmakten

Stopp och belägg när alla finska soldater ska tvingas äta vegetariskt

Av hälso- och klimatskäl avser den finska armén införa två vegetariska dagar i veckan. Det blir inte en möjlighet att välja utan obligatoriskt där de finska soldaterna inte kommer att serveras kött eller fisk. Men doftar det inte lite PK här? Försvarsmakten är redan tolerant. Vegetariska alternativ serveras sedan länge på samtliga garnisoner för de som önskar detta. Den här åtgärden är något helt annat.

Försvarsminister Jussi Niinistö är kritisk och säger i en kommentar till Svenska YLE att han vill veta varför man ska tvinga samtliga beväringar att äta vegetariskt när bara cirka en halv procent av dem stöder vegetarisk kost. Endast 88 av 20 000 finska soldater är vegetarianer. Niinistö: ”Det behövs inget ideologisk tvångstrugande. Det är okej för mig om armén serverar spenatsoppa och ägg, men det är inte okej om alla tvingas äta samma sak.” Det har han alldeles rätt i. Det är inget fel på vegetarisk mat men hur skulle det se ut, och framförallt låta, om det var tvärt om?

Att gå över till vegetariska alternativ på bred front utgör inte heller någon ekonomisk vinning då det ska röra sig om ungefär samma kostnader.

Det här kommer antagligen att resultera i en utredning på högre nivå då det ser ut att bestå av ideologi och agenda och även riskerar att soldaterna väljer bort det påtvingade och istället köper snabbmat eller ännu värre för egna pengar. ”Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie!” säger försvarsministern.

Finska försvaret – Puolustusvoimat

Läs även Semper Miles: Mycket aktivitet för finska försvaret som märks och hyllas och För försvar och med rekordstort antal kvinnor samt Finskt regemente övar strid i bebyggelse i Sverige och Mycket intressant insyn i finska försvaret

(Bilden är från en svensk-finsk samövning vid ett tidigare tillfälle.)

– All Finnish Army soldiers to be forced to eat vegetarian dishes for two days every week. Minister of Defence is deeply concerned and calls for investigation

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]