Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Marindagen i Karlskrona med mer än någonsin men glöm inte ID

Det är en sluten värld men en gång om året slår man upp portarna där hav möter land och bjuder in allmänheten. Nu på lördag den 25 augusti, mellan 10:00 och 16:00 visar man upp och informerar om verksamhet, uppgifter, fartyg, utrustning m m och man räknar med enormt intresse som vanligt.

Många har varit på besök förr men när marinanläggningen nu öppnar upp för en dag gör man det så ordentligt att man, i kombination med säkerhetsläget och ”inträffade händelser”, begränsar tillträdet och endast släpper in svenska medborgare som kan legitimera sig. Varje besökare kommer att kontrolleras och måste uppvisa giltig legitimation.
Det krävs i första hand Nationellt ID-kort eller svenskt pass! Endast om det kompletteras med uppvisande av aktuellt personbevis från Skatteverket, räknas t ex svenskt körkort som giltig ID. Se ”Marindagen 2018 – Officiella hemsidan” nedan för detaljer kring inpassering, vad som gäller för barn och ungdom, försvarsmaktsanställda, HV-personal m m.

Väl inne finns mycket intressant och spännande att ta del av. Flera stridsförevisningar står på programmet liksom moment med helikoptrar, besök på en mängd fartyg, på ubåt och intressanta lokaler, prova på-aktiviteter, bandvagnsturer, överflygning av JAS 39 Gripen, frivilliga försvarsorganisationer, rekrytering, stöd-, kamrat- och veteranarbete, Saab Kockums informerar om världens modernaste ubåt A26, historia och museiverksamhet, musikframträdanden och mycket mer. (Och om tid finns och man har vägarna förbi bör man inte heller missa Lyckebyrondellen med sitt stolta ubåtstorn i de norra delarna av staden.)

Lyckliga är de som får spendera en solig heldag med, och inne på, Marinbasen!

Marindagen 2018 – Programblad med event, tider, översiktskarta, viktig information m m (PDF)

Marindagen 2018 – Officiella hemsidan

Marinbasen

Sjö – Svenska Marinens båtar och fartyg

Läs även Semper Miles: Större övning för försvar av hav, kust och sjöfart och Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust samt Slutet möte med stor bredd för marina frågor och Ubåt välkomnar mitt i rondellen

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle.)

– Swedish Naval Day in Karlskrona base, Saturday 25th August, open to Swedish citizens only

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]