Foto: Kim Svensson/Combat Camera/Försvarsmakten

Flygvapnet och Försvarsmakten visar upp sig i Uppsala

Oj vad många som väntat och sett fram emot det här men nu är nedräkningen över, det har äntligen blivit dags för Försvarsmaktens huvudflygdag 2018. Ett mäkta populärt evenemang som lockar tiotusentals besökare i alla åldrar.

Flygdagen är årligen återkommande och ambulerar i landet. Den här gången är det Luftstridsskolan (LSS) som står värd och välkomnar till Uppsala garnison.

En möjlighet att komma nära inpå och få en inblick i Flygvapnets verksamhet och operativa förmåga genom information, utställningar och såklart en massa imponerande uppvisningar i luften! Vad gäller flygfarkoster kan man räkna med att få se Gripen, Viggen, Draken, Lansen, Tunnan, SK 60, C17 Globemaster, Hercules, Helikopter 14, 15 och 16 med mera! Även utländska inslag utlovas.

Flyg och vår flygverksamhet står såklart i centrum denna dag men här finns mycket mer representerat, bl a flera markregementen, frivilliga försvarsorganisationer, rekrytering, kamrat- och veteranarbete, flyghistorik och mycket mer.

Försvarsmaktens huvudflygdag som pågår från åtta på morgonen till fem på eftermiddagen den 25 augusti är gratis att besöka och arrangören har även ordnat gratis parkering i anslutning. Man ser även ut att ha ordnat med vädret! Prognosen säger upp emot 18 grader, svaga vindar och att solen ska vara med i stort sett hela dagen. Ett tips är att vara ute i god tid för det här kommer att bli något alldeles extra!


Film: Försvarsmaktens Huvudflygdag 2017 (2:37 min)

Försvarsmaktens flygdag 2018 – Programblad med event, tider, översiktskarta m m (PDF)

FM – Försvarsmaktens flygdag 2018

Försvarsmaktens luftfarkoster

Luftstridsskolan (LSS)

Läs även Semper Miles: Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg och Stort grattis och tack Helikopterflottiljen

(Bilden: En Viggen taxar. Från ett tidigare års huvudflygdag. Något beskuren.)

– Nordic Air Show, the Swedish Air Force’s largest fly day, this year in Uppsala. Aeroplanes, helicopters and ground forces on display and stunning airshow, Saturday 25th August

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]