Foto: Luhai Wong

Långhållsskytte lockar allt fler och första VM är i antågande

Gemensamma, internationella krafter, bland annat från Sverige, lyfter sporten långhållsskytte där det handlar om extrem precision med små mål på förhållandevis mycket långa avstånd.

Allt skytte kräver total uppmärksamhet, korrekt hantering, rutiner m m. Det känner många till och det gäller från luftpistolen upp till att ligga på tvåhundrametersvallen och samla t ex 7,62 på tioringat eller andra tavlor.

Långhållsskyttet tar allt det här ytterligare ett kliv. Med skjutavstånd över 200, bort emot 1 800 meter, räcker det inte att hålla koll på skjutställningen, andningen och försöka lägga iväg skott på samma vis som det lyckade föregående.
Kulbanans avvikelse beroende på avstånd, väder, vind, temperatur m m blir en (än större) faktor, terrängens beskaffenhet påverkar, t o m jordens rotation! Det tas in data, kollas i såväl kikare som tabeller och görs justeringar utifrån detta samt egna erfarenheter, innan skottet går. Träff? Bom? Andas. Underlag, åtgärd och rutin för nytt skott!

Att skjuta på rejäla avstånd är inte en nyuppfunnen sport eller skjutgren men med skapande av ett samlande förbund ”International Precision Rifle Federation” för att internationellt och nationellt driva sporten framåt, sätta standarder m m syns man ordentligt, växer stadigt och höjer statusen.

Sedan drygt ett och ett halvt år arbetar man också för att arrangera officiella världsmästerskapen i sporten, något som gått och går bra då man kunnat tillkännage att det första VM:et kommer att hållas sommaren 2022. En seriös och rejäl apparat där upp till 32 skyttar – damer, herrar, juniorer, seniorer, yrkesverksamma – representerar gräddan av respektive nation. Individuellt, i lag och i olika kriterier.

Skytte är en folkrörelse och långhållsskytte är definitivt något att titta närmare på, både för såväl erfarna skyttar som nybörjare. Om inte för att bereda sig en plats på VM så för att stifta bekantskap med och bli en del av en utmanande, trevlig, snabbväxande sport.

Film: Långhållsskytte från grunden med Ulf Lindroth & Thomas Haugland (4:10 min)

International Precision Rifle Federation

Svenska skyttesportförbundet (SvSF)

Försvarsmakten – Prickskytten – både mångsysslare och specialist

Läs även Semper Miles: Europamästarna Sverige nu på stenhårda prickskytte-VM och Begäran om information för upphandling av nya prickskyttevapen samt Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år och Annorlunda syn och utveckling med satsning för mer folkligt skytte

(Bilden: Accuracy International Arctic Warfare känner många igen som PSG 90. Bild från annat tidigare sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Luhai Wong, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en. Filmen: Andreas Norin Youtubekanal.)

– First Precision Rifle World Championships in 2022, arranged by newly founded International Precision Rifle Federation (IPRF)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]