Foto: Copyright Saab AB

Härlig stämning när första Gripen E överlämnades

Framtiden är här, Gripen E är på gång! En viktig milstolpe har nåtts i och med att det första nya stridsflygplanet helt enligt tidplan högtidligen överlämnades vid en ceremoni i Linköping.

Det hela skedde igår fredag och närvarade gjorde bl a (från vänster på bilden ovan) flygvapenchefen Carl-Johan Edström, Saabs VD och koncernchef Micael Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist, FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg.

Stolthet och härlig stämning. Försvarsministern gratulerade Sverige och det svenska försvaret i sitt tal och Dagens Nyheter citerar vad man kallar en ”närmast lyrisk” flygvapenchef: ”Vi bygger ett stridsflyg som ligger nummer ett eller två i världen, det är fantastiskt”.

Nu vidtar testverksamhet av alla de slag från beställarsidan och volymleverans planeras gå igång inom ett par år. Sextio Gripen E/F är beställda inklusive diverse kringutrustning och materiel.


Bild på JAS 39 Gripen E (6002) i luften. Kraftfullt i teknikens framkant och samtidigt otroligt vackert, inte minst i nytt kamouflage och färgtema.

Saab – The smart fighter – Gripen E/F

Läs även Semper Miles: Aktuellt läge i Gripenprogrammet och mer och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Ny flygvapenchef tillträder idag och En militär som högste chef för FMV

(Stora bilden är från tillfället. Foto: Copyright Saab AB. Lilla bilden är från tidigare i december. Foto: Saab @Linus Svensson, Copyright Saab AB.)

– Delivery of first Gripen E fighter plane to Sweden

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]