Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten

JAS 39 Gripen – bäst i världen

Världens bästa jaktplan kan mycket väl vara Gripen enligt Bill Sweetman, ledande internationell försvarsredaktör för Aviation Week & Space Technology.

Hur kan det vara så att ett förhållandevis litet plan, från ett litet land, som inte är dyrast, snabbast eller bäst på smygteknik kan omnämnas så? Grunden för uttalandet är många. Till att börja med poängterar Bill Sweetman att det som vid första anblicken kan verka vara brister (inte snabbast, mest stealth o dyl) egentligen är smarta delar av kravställningen. Gripen ska kosta mindre att utveckla, bygga och hålla i drift. Kostnaderna i den här världen är enorma, och han citerar en svensk ingenjör ”Det svenska flygvapnet har inte resurser att göra det här på traditionellt sätt – precis som många andra.” En vaken infallsvinkel som faller i god jord. Vidare går den tekniska utvecklingen framåt i vansinnesfart. JAS 39 Gripen är byggd inte bara med den absolut senaste tekniken utan även för att kunna möta en löpande, smidig mjukvaruutveckling. Det håller planet i framkant över tid.

Med en stark flygvapenhistoria, ingenjörskonst i världsklass och fokus på våra behov i kombination med kostnadskrav kan vi hävda oss. Det svensk försvarsindustri levererar håller så hög klass att vi kanske t o m är bäst i världen.


Film: Financial Times’ Carola Hoyos on Saab Gripen – New Player in The Fighter Jet Market? (4:12 min)

The Planet’s Best Stealth Fighter Isn’t Made in America


Kolla även Semper Miles onlinebutik!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]