Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten

Övning med skarp minröjning

Den återkommande internationella övningen Open Spirit är igång. Här samlas deltagare från när och fjärran, inklusive Sverige, till effektivt samarbete för upptäckt, klassificering, identifiering och röjning av minor och andra ammunitionseffekter som ligger kvar sedan första och andra världskriget

Under de båda världskrigen fälldes ungefär 175 000 minor i Östersjön och i Västerhavet. Man beräknar att cirka 30 procent av dessa ligger kvar på botten. De är inte farliga där de ligger men risker kan inte uteslutas”. Därför ger man sig årligen på det här, för att bibehålla och öka kapacitet och samarbetsförmågor samt såklart för att reducera hotet.

Övningen Open Spirit 24 med den viktiga verksamheten för civil och militär sjöfart i Östersjön samlar i år 14 nationer och pågår under perioden 12-25 april.

Film: Operation Open Spirit – Mine Sweeping the Baltic Sea (2017) (1:13 min)

Försvarsmakten – Öppna farleder – en förutsättning

Försvarsmakten – Marinen testar obemannade system

Läs även Semper Miles: Svenska minröjaren till franska och brittiska marinen och I de västra vattnen för Marinövning Vår 24 samt Förstärker det marina försvaret med brittiskt fartyg och Mer toppklass på den marina fronten

(Bilden, ”HMS Carlskrona tillsammans med minröjningsfartyg och korvett”, är från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Håkan Jönsson/Försvarsmakten. Filmen: Nato Youtubekanal.)

– Annual Sweeping Exercise and clearing of explosive remnants of ww1 and ww2 in the Baltic Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]