Foto: Brian Burnell

Förstärker det marina försvaret med brittiskt fartyg

Det är inte det allra senaste på haven men hon kan definitivt leverera och har skaffat sig en fin meritlista under 28 år i Royal Navy. Nu fortsätter snart arbetet för HMS Quorn (M 41) under Natoflagg i Litauen.

Quorn är ett min- och patrullfartyg av Hunt-klass ur en serie om totalt 13 fartyg som tillfördes den brittiska marinen under en nioårsperiod med start 1980. Då särskilt uppmärksammat eftersom de var de största militära fartyg som byggts i kompositmaterial, 60 meter långa och ca 10 meter breda. Quorn gick i tjänst sist av dessa 1989.

Idag är merparten fortfarande i tjänst med Storbritannien, Grekland och Litauen. Den aktuella HMS Quorn togs ur tjänst sent 2017 men får nu alltså ett nytt hem och fortsatt arbete med det litauiska sjöförsvaret som sedan tidigare har två av Quorns systerfartyg i sin flotta, Skalvis och Kursis (f d HMS Cottesmore och HMS Dulverton).

Enligt brittiska källor ser man positivt på att trotjänaren fortsätter hos en av deras allierade. Köpesumman ska ha legat på motsvarande drygt 12 miljoner svenska kronor. Innan överförandet ska Quorn genomgå uppgraderingsarbeten som uppskattas hamna på en bit över det dubbla mot inköpspriset och som troligen kommer att utföras i England.


Film: HMS Cattistock, syster till Quorn, avseglar för uppdrag i Östersjön 2018. (3:10 min)

Wiki – HMS Quorn (M41)

Ministry of National Defence Republic of Lithuania

Läs även Semper Miles: Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust och Ekonomiskt stöd för utveckling av Baltikums försvar samt Stort internationellt samarbete i Northern Coasts 2019 och Miljardkontrakt för leverans till finska marinen undertecknas till veckan

(Bilden: HMS Quorn (M41) på väg in till basen i Portsmouth ett tidigare år. Något beskuren bild. Foto: Brian Burnell, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en. Filmen: Forces TV Youtubekanal.)

– Hunt-Class mine countermeasures vessel HMS Quorn sold. Will continue her duty with Lithuanian Navy

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]