Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Våra stridspiloter finslipar på låg höjd en längre tid

Under ungefär en månad fokuserar delar av flygvapnet på utmaningar på låg höjd. Det innebär lågflygningsövning över stora delar av södra Sverige. ”Mer än normalt”, dock inom ramen för ordinarie flygövningstid.

I nordöstra Skåne, Blekinge, Småland, södra Östergötland och sydöstra Västergötland får man sedan i måndags räkna med att kunna överraskas av Gripenplan som sprider ljudet av frihet medan de manövrerar och löser uppgifter en bit över trädtopparna.

Det här är viktigt. ”Jas 39 Gripen skall kunna operera inom hela luftarenan för att kunna möta de hot och utmaningar som Sverige kan ställas inför. Därför är det av yttersta vikt att en pilot kan hantera flygsystemet med de utmaningar som finns på låg höjd utan att utsätta sig själv för fara.” säger Robert Krznaric, divisionschef vid 172:a stridsflygdivisionen i ett meddelande.

Övningarna pågår vecka 19-23, alltså en bit in i juni.

Blekinge flygflottilj – F 17

Flygvapnet

Försvarsmakten – JAS 39 Gripen

Försvarsmakten – Jobb & utbildning – Stridspilot

Läs även Semper Miles: Gripenplan övar högt och lågt över nedre Norrland och Nya skolflygplan på väg till Flygvapnet samt Nytt och ännu större när Ronnebypaketet står klart och invigs och Öppet för en framtida karriär som stridspilot

(Bilden är från ett annat, tidigare övningstillfälle. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.)

– Swedish Air Force in a Month long Exercise with focus on Low-Altitude Operations

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]