Foto: Johannes Jansson

Nytt och ännu större när Ronnebypaketet står klart och invigs

Ökad flygverksamhet och buller (läs: ljudet av frihet) är att vänta kring Blekinge flygflottilj (F 17) utanför Ronneby/Kallinge i morgon förmiddag den 20/10. Det blir nämligen pompa och ståt och flyguppvisning när den sista delen av Ronneby garnisons utbyggnad ska invigas, det största byggprojektet för Försvarsmakten sedan Musköbasen uppfördes på 1960-talet!
Här har byggts ett nytt flygledartorn, en ny drivmedelsanläggning och ny platta för tungt transportflyg. Den sista delen, som nu alltså kan tas i bruk och som avrundar Ronnebypaketet, är hangarer och plattor för Helikopterflottiljens sjöoperativa helikoptrar.

Vi har tyvärr inte nåtts av något annat än att det är en sluten tillställning med inbjudna dignitärer och press. Det här är stort och bl a kommer Överbefälhavaren, Fortifikationsverkets Generaldirektör, chefen för Anskaffning och logistik på FMV, chefen F 17 och chefen Helikopterflottiljen att finnas på plats.

Den flyg- och försvarsintresserade kommer dock med största säkerhet att utifrån kunna få sig en rejäl glimt av morgonens flygverksamhet. Allt ligger ju otroligt nära inpå den civila flygplatsen och de civila ytorna runt omkring. Uppvisningsdelen, som avslutar ceremonin är beräknad att börja ca 11:15 (ceremoni 10:00-10:45 följt av mediestund under 30 minuter och därefter stiger man upp med JAS 39 Gripen, helikopter 14 samt helikopter 15. (Klicka här för karta, satellitbild, gatuvy m m.)

I sammanhanget nämner vi gärna att de större byggnationerna på anläggningen ändå inte är helt färdigt. I somras meddelades det att Räddningsverket valt Ronneby/Kallinge som bas för räddningshelikopterverksamheten och beställt en ny, egen hangarbyggnad på Blekinge flygflottiljs område. Denna beräknas vara klar 2019.

Läs även Semper Miles: En vecka på F 17 för inblick i försvaret och Flygvapnet och Flyg, helikoptrar och markförband igång i Blekinge samt Helikopter 15 flyger stolt vidare

(Bilden: Klargöring av Gripen på F 17 vid ett tidigare tillfälle. Foto: Johannes Jansson, CC BY 2.5 DK https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/dk/deed.en)

– Opening ceremony with Air Show for the result of largest defence construction project since the 1960’s, at Air Base Kallinge tomorrow.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]