Foto: Copyright Saab AB

Miljardkontrakt för leverans till finska marinen undertecknas till veckan

Saab kommer att leverera system för ledning, sensorer och vapen till de nya korvetterna i finska Flottilj 2020. Ett ledord i projektet är mångsidighet för att kunna verka inom en rad uppgifter och möta hot från havet, luften och land – dygnet runt, året runt. Då behöver man det bästa.

Planering och förberedande arbete för de nya fartygen av Pohjanmaa-klass inleddes för fyra år sedan. Fyra stycken blir det och det är rejäla fartyg som mäter 115 meter från för till akter (drygt 40 meter längre än Visbykorvetterna).

Nu drar det ihop sig på riktigt. Under åren 2022-2025 ska de byggas i Finland för att gå i tjänst senast 2028. De kommer därefter att användas in på 2050-talet.
Samtidigt avser man modernisera sina robotbåtar i Hamina-klassen som bl a får nya sjömålsrobotar av samma typ som korvetterna.

Att de nya fartygen byggs på hemmaplan är viktigt och inget man sticker under stol med. Samtidigt som man skapar och upprätthåller förmåga främjar det företagande, ger arbetstillfällen och bevarar kompetensen i landet.

Kontrakt med leverantörer, däribland Saab, skrivs under i Åbo till veckan, närmare bestämt torsdag enligt finska Försvarsdepartementet.

Från marinen meddelas officiellt att man är synnerligen till freds med upphandlingsbeslutet och avtalens innehåll.

Affären för ledningssystemen från Saab är värd motsvarande drygt 4,4 miljarder svenska kronor. ”Det här beskedet är en viktig milstolpe i Saabs relation med Finland och vi ser fram emot att fortsätta stötta den finska marinens förmågor med vår världsledande expertis inom ledningssystem” säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance i ett pressmeddelande.

Försvarsministeriet – Flottilj 2020

Merivoimat – Marinen

Saab

Läs även Semper Miles: Fler svenska fartygskanoner till finska marinen och Världsledande svensk sjöradar till Independence-klassen samt Saab presenterar läget på ubåtsfronten i Liveseminarium och Brasiliens första Gripen flyger och samtidigt har Embraer KC-390 nu börjat levereras

(Bilden, något beskuren. Foto: Copyright Saab AB.)

– Saab selected as Combat System Provider for Finnish Navy’s four new Pohjanmaa-class corvettes

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]