Foto: Stefan Kalm, Copyright Saab AB

Nytt lavettsystem för robotar och motmedel till Gripen C/D och E

JAS 39 Gripen fortsätter att hålla sig i täten. Det ligger liksom i dess DNA att relativt snabbt och enkelt, och kostnadseffektivt, vara en del i utvecklingen, anamma teknik m m.

Den här gången handlar det om framtagande av nytt lavettsystem, den avancerade kopplingen mellan flygplanen och vad man (via vapenbalkar under vingarna) bär med sig i form av robotar och motmedel.

Det nya systemet kommer att fungera med både C/D- och E-versionerna, för smidig (om-)laddning och de kommer fungera tillsammans med samtliga robotar som används av Gripen idag SAMT eventuellt kommande tillskott eller ersättare, vilket FMV kort nämner som ”för nuvarande och planerade jaktrobotar och motmedelsfällare” i ett pressmeddelande. Intressant i sig. Hur som helst börjar man i rätt ände.

Integrationen av det nya lavettsystemet är en viktig komponent för att säkerställa fortsatt hög tillgänglighet för Gripensystemet. Efter leverans kommer underhållet av lavettsystemen att ske i Sverige, vilket ytterligare bidrar till en robust materielförsörjning till våra kunder”, säger Åsa Schöllin, chef för affärsenheten Gripen Sustainment, Saab.

Ordern för utvecklings- och integrationsarbete ska redan vara lagd. Kontraktet innehåller även optioner för senare seriebeställning.

Saab – Products – Air

FMV – Materielprojekt – JAS 39 Gripen

Läs även Semper Miles: Stort steg när Gripen E avfyrade vapen för första gången och Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden samt Order för uppgraderingar håller våra Gripen i fortsatt framkant och Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Stefan Kalm, Copyright Saab AB.)

– Contract signed for development and integration of new Missile- and Countermeasure Launch System for Saab Gripen C/D and E. Always Ahead!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]