Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten

Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden

Strax före lunch idag har Gripenplan från Flygvapnet genomfört skarp vapeninsats mot den svårhanterliga skogsbranden på Älvdalens skjutfält norr om Trängslet. Uppgiften är just bekräftad. Taktiken är att bombningens tryckvågor ska tränga undan syret och samtidigt vända upp marken och täcka branden och eventuell odetonerad ammunition med lera. Ett annorlunda angreppssätt men så handlar det också om en extremt akut situation!

Skjutfältet, som är det näst största i landet, har varit aktivt sedan 1960-talet och används än idag. Försvarets artilleriförband har övat skarpt och mycket här genom åren vilket resulterar i extraordinära åtgärder då man av riskhänsyn och mycket svår terräng inte kan skicka in räddningstjänsten.

Den första bombrundan klassades som ett försök där man ville fastställa verkan och säkerställa att en sån åtgärd inte kunde få negativ effekt. Och det ska ha visat sig vara ett lyckat företag. Både räddningschefen och Försvarsmakten talade på presskonferensen som började 14:00 om att det ”gått utomordentligt bra” och ”haft god verkan på elden”. Nu står Flygvapnet redo när den här metoden begärs. Men ska bombning med stridsflyg göras på andra håll än på aktuella Älvdalens skjutfält, måste det först passera och godkännas av flera instanser.

UPPDATERAT 15:25
Försvarsmakten släpper info: Lyckad bombfällning för att hindra branden i Älvdalens skjutfält

Läs även Semper Miles: Sveriges näst största övningsfält åter till försvaret och Helt normalt med ljudet av frihet över Gotland samt Viktig förmåga när Hercules landar och lyfter på landsväg

(Bilden visar en rote Gripen från ett tidigare tillfälle.)

– The Swedish Armed Forces now using extraordinary tactics against the Wild Fire, bombing with Gripen fighter planes!

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]