Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class William Jamieson / Released U.S. Navy

Försvarsmakten övade med bl a Ukraina i Svarta havet

Det är synnerligen lugnt på övningsfronten för närvarande enligt det officiella programmet. Allt listas dock inte där och vi medverkar på flera håll och kanter, inte endast i eller med Finland som ju varit mycket på tapeten. De tillfällen av svenskt, uppskattat övningsdeltagande vi lyft fram nyligen t ex Siil 18 och Ramstein Alloy har inte nämnts alls alternativt rapporterats om långt senare (utan att för den skull vara hemliga).

Nu senast, 9-21 juli, genomfördes Seabreeze 18 vid Svarta havet (i Odessa- och Mykolaiv-regionerna m fl områden i nordväst) som engagerade stridskrafter ur samtliga element – luft, land, sjö och amfibie.
Seabreeze är ett årligen återkommande samarrangemang mellan Ukraina och USA med ca 3 000 deltagare från flera nationer där även vi, Partnerskap för fred-landet Sverige, ska ha varit med enligt flera utländska källor! Här är 2018 års deltagarländer i bokstavsordning: Bulgarien, Danmark, Estland, Georgien, Grekland, Italien, Kanada, Litauen, Moldavien, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Turkiet, Ukraina och USA.

Det har till största del handlat om marint fokus med bl a taktisk manövrering, formationer, sjöstrid, luftförsvar och landstigningsoperationer. Totalt ska ett 30-tal ytfartyg, en ubåt, 25 flygplan och andra luftfarkoster ha deltagit. Uppgifter om hur deltagandet sett ut från Sverige eller aktuella roller för svenskarna i övningen har inte stått att finna. Det är inte bara långt hemifrån, det är även väldigt tyst.

UPPDATERAT 13:10
Enligt just inkomna uppgifter från Försvarsmakten har Sverige sedan 2001 ett samarbetsavtal med Ukraina och vi har deltagit i den här övningen, med stabspersonal, även tidigare år. ”Huvudsyftet är att stärka Sveriges internationella samarbete med Ukraina i allmänhet och ur ett marint perspektiv i synnerhet”.
Vi bugar oss.


Film: Exercise Sea Breeze strengthens military bonds, från tolfte upplagan men fortsatt representativ (2:11 min)

Läs även Semper Miles: Sverige med i Estlands största övning sedan återupprättandet och Vi är ett av tio länder som övar tillsammans över Baltikum samt Lite förhandsinfo om övningar i och kring Sverige och Svensk-finska säkerhetsflygningar över Ukraina

(Bilden: En Ukrainsk fregatt leder turkiska patrullfartyg. Från ett tidigare år av Sea Breeze. Något beskuren. Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class William Jamieson / Released U.S. Navy)

– Sweden participated in United States/Ukranian co-hosted exercise Seabreeze 18 in the Black Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]