Foto: Ramon Wenink, Saab/Copyright Saab AB

Order för uppgraderingar håller våra Gripen i fortsatt framkant

Parallellt med att Gripen E tillförs det svenska Flygvapnet säkras flottan av Gripen C/D som uppgraderas för att fortsätta vara i framkant och operativ fram till mitten av 2030-talet.

FMV har i dagarna lagt en initierande order till Saab för vad som kallas inledande arbeten. Därefter följer kompletterande, detaljerade beställningar som ska tecknas löpande under året.

Det uttalade syftet med det förestående arbetet är bl a att bibehålla och öka tillgängligheten, skapa en rad förmågehöjningar samt harmonisering och samverkan med Gripen E.

Gripen C/D är ryggraden i det svenska försvaret idag och många år framöver, därför är det här en viktig beställning där vi kommer att säkerställa fortsatt drift och operativ relevans för Gripen C/D”, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Satsningen/ordervärdet ligger på en halv miljard kronor.

Saab – Products – Air

Försvarets materielverk, FMV

Försvarsmakten – Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Härlig stämning när första Gripen E överlämnades och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret och Upplands flygflottilj äntligen tillbaka

(Bilden: Saab Gripen C. Något beskuren bild. Foto: Ramon Wenink, Saab/Copyright Saab AB.)

– Order for upgrades of Swedish Air Force Saab Gripen C/D to future proofed continue operations, alongside Gripen E

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]