Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten

Upplands flygflottilj äntligen tillbaka

Så har turen kommit till Uppsala i den pågående trevliga ”följetongen” för återuppbyggnaden av Sveriges försvar där fem regementen och en flygflottilj i tämligen rask takt återetableras.

Det här är synnerligen efterlängtat och stärker ytterligare närvaron och försvarsförmågan. Återkomst och expansion som såklart även medför andra positiva synergieffekter för folk och samhälle, särskilt lokalt och regionalt.

Under hösten har vi hittills fått vara med om återkomsten av Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur samt Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg och tummen upp för nu är det dags igen.

Upplands flygflottilj (F 16), som efter 60 trogna år avvecklades 2003, är tillbaka och återupprättas officiellt i veckan! På plats denna historiska dag finns Prins Carl Philip, överbefälhavare Micael Bydén, försvarsminister Peter Hultqvist m fl. Det kommer även märkas ”på stan” då vi kan se fram emot stilig formationsflygning över Uppsala ca 10:45–11:00.

Överste Pernille Undén tar ansvaret som regementschef och tillika garnisonschef. Hon har ett förflutet bl a som lärare på Försvarshögskolan, flera befattningar i insatsstaben vid Högkvarteret och senast som ställföreträdande förbandschef på Luftstridsskolan (LSS) i Uppsala.

Inom Ärna garnison finns flera verksamheter, bland annat Flygstaben, Luftstridsskolan, Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum med mera.

Återinvigningen av F 16 genomförs med en högtidlig ceremoni den 14 oktober med start 09:30 och sänds online via flottiljens instagramkonto.

F 16 på Instagram

Wikipedia – Upplands flygflottilj

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Den största satsningen sedan 50-talet och Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret samt En vecka med stora luftoperationsövning Ruska 21 och Snart dags att lämna huvudstaden för säkrare och bättre placering

(Bilden är från ett annat tidigare tillfälle med både Jas 39 Gripen och finska inslag ”vid Uppsala flygplats”. Något beskuren bild. Foto: Anna-Karin Eskemyr/Försvarsmakten.)

– Swedish Fighter Wing ”F16” officially reestablished at a ceremony in Uppsala, Thursday

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]