Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Snart dags att lämna huvudstaden för säkrare och bättre placering

Jösses vad tiden går. Ska vi säga tre månader jämnt? Det ger t o m lite buffert för vad som är kvar till de rejäla flyttlassen ut ur Stockholm ska vara färdiglevererade, uppackade och i full drift!

Vapengrenarnas staber flyttar ut från Högkvarteret. Det är bra på flera sätt. Man lämnar trängseln då det faktiskt är rätt otillgängligt på Lidingövägen i allmänhet och såklart den säkerhetsmässiga förtjänsten i synnerhet. Att samla så många funktioner och människor på samma plats, beslutsfattare, ledare och specialister, i ett hörn av huvudstaden som inte erbjuder några enkla vägar ut har i ärlighetens namn känts lite oroväckande. ”Försvarsmaktens ledningsförmåga ska fungera under angrepp.” I och med flytt skapas också bättre kontroll över respektive verksamhetsområde.

Flygstaben flyttar till Ärna/Uppsala garnison och arméstaben flyttar till Enköpings garnison. Marinen kommer att ledas från Musköbasen. Enligt tidigare uppgifter ska man vara etablerade på ny ort till den 1 januari 2019. Knappt tre månader alltså. Utlokaliserat men fortfarande hyfsat centrerat i en utdragen triangel.

Vad gäller resten av Högkvarteret kan de också vara i flyttagen. För närvarande pågår en förstudie där Barkarbystaden i Järfälla kommun, i Storstockholms nordvästra utkanter, ses över av såväl Försvarsmakten som FORTV och Järfälla kommun. Det är i krokarna av gamla Svea Flygflottilj F 8 och Barkarby köpstad. En klart bättre placering – även om det ytterligare kräver beredskap för vattenövergångarna vid Stäket och Ekolsund.

Det händer saker och det är viktigt. Nu ser vi tiden an. Staberna säkrare från och med nyårsdagen och Högkvarteret på annan ort om något år eller så.


Kartöversikt – Nya stabsplatser i blått och det befintliga samt ev nya Högkvarteret i mörk- respektive ljusgrönt

Försvarsmakten – Högkvarteret

Läs även Semper Miles: FM och Säpo ställer krav och kan stoppa/rädda myndigheter och Övningsstart i Stockholm, idag och för 57 år sedan samt Krisberedskap – två månader för att laga bron i Södertälje och Chefen MUST om påverkan och skydd av stat, samhälle och demokrati

(Bilden: Strax utanför Försvarsmaktens högkvarter, ännu på Lidingövägen i Stockholm. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten.)

– Main Command Centers for Air, Land and Sea move out of Stockholm, operational on new locations 1st January 2019. Rest of Headquarters possible to follow in a year or so

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]