Foto: Saab AB

Natoorder för mer Carl-Gustaf M4

På uppdrag av fyra ej namngivna Natoländer har försvarsalliansens inköpsorganisation, Nato Support and Procurement Agency (NSPA), lagt en order för ett betydande antal Carl-Gustaf M4.

Det svenska granatgevärssystemet har genom åren nått stor framgång och enormt förtroende hos användarna från över 40 länder runt om i världen, särskilt då det bakåtkompatibelt vidareutvecklats genom flera versioner, inklusive framtagning av ny ammunition, och med det fått fler användningsområden.

M4 är den senaste i evolutionen, lättare, smidigare och intelligentare än någonsin (i bruk med och känd i svenska försvaret som Granatgevär 18).

Vi är stolta över att ha fortsatt förtroende från NSPA att leverera vårt väl beprövade, pålitliga och effektiva Carl-Gustaf-system, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i ett pressmeddelande.

Den aktuella Natoordern anges vara värd motsvarande ca 700 miljoner svenska kronor och kontraktsperioden löper 2024-2027.

Film: Forces News – Carl-Gustaf M4: All you need to know about the recoilless rifle (4:40 min)

Saab – Carl-Gustaf system

NATO Support and Procurement Agency, NSPA

Wiki – Carl Gustaf 84 mm granatgevär

Läs även Semper Miles: Granatgevär 18 ersätter tidigare GRG och Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG samt Även våra goda grannar satsar på tillförlitliga Carl-Gustaf M4 och Senaste mångsidiga Carl-Gustaf M4 till US Army och Nytt effektivt övningssystem för M4 (och mer) beställt

(Bilden: ”Carl-Gustaf M4”. Något beskuren bild. Foto: Saab AB, Copyright Saab AB. Filmen: Forces News Youtubekanal.)

– NSPA have placed an orders for latest version of Swedish man-portable, multi-role weapon system Carl-Gustaf M4

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]