Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB

Även våra goda grannar satsar på tillförlitliga Carl-Gustaf M4

Det Estniska och Lettiska försvaret använder sedan länge det världsberömda, ledande granatgevärssystemet Carl-Gustaf och investerar nu i den senaste generationen M4.

Beställningen är redan lagd och det inom ramen för ett gemensamt avtal med FMV från 2019 som möjliggör att Sverige, Lettland och Estland fördelaktigt kan köpa nytt för att komplettera och/eller ersätta under en tioårsperiod. Systemet för med sig många nya intelligenta möjligheter (se bl a tidigare artikeln ”Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG” länkad nedan) och är som bekant bakåtkompatibelt. Klart förmågehöjande.

Den nya generationens pansarvärnsvapen Carl-Gustaf M4 är en stor uppgradering för våra soldater /../ särskilt när det kommer till att transportera vapnet, då det nya vapnet är hälften så tungt som M2. Den gemensamma upphandlingen är ett bra exempel på gott samarbete mellan grannländer”, säger Ramil Lipp, chef för Estlands inköpsorganisation för försvarsmateriel.

Anskaffningen av den senaste generationens rekylfria granatgevär är en viktig milstolpe i samarbetet mellan Baltikum och Norden. Den gemensamma upphandlingen har varit ekonomiskt fördelaktigt för både Lettland och Estland, och kommer öka interoperabilitet och möjliggöra gemensamma övningar” säger Artis Pabriks, Lettlands försvarsminister.

Carl-Gustaf M4 är den senaste versionen av det bärbara, axelavfyrade mångsidiga vapensystemet Carl-Gustaf. Med sin stora förmågebredd gör systemet att användarna kan förbli mobila och effektiva i alla scenarier. Det bygger på systemets kapacitet, erbjuder högre precision, lättare konstruktion och kompatibilitet med framtida innovationer, såsom intelligenta sikten och programmerbar ammunition.

Hittills har M4-varianten tecknats av 13 nationer, från runt om i världen, sedan lanseringen för omkring sex år sedan. Leverans av den aktuella ordern från våra goda grannar kommer att ske under perioden 2021-2024.


Film: Saab – Smart just got smarter: Carl-Gustaf M4 teaser. Kort men naggande god. (0:22 min)

Saab – Carl-Gustaf M4 – Smart just got smarter

Eesti Kaitsevägi – Försvarsmakten Estland

Nacionalie brunotie speki – Försvarsmakten Lettland

Läs även Semper Miles: Tredje affären som ger ännu bättre PV och mer och Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG samt Nya Carl Gustaf M4 och nya AT4 – världsledande och svenskt och Försvarsmakten uppgraderas med senaste Carl-Gustaf M4

(Bilden är en illustration: Carl-Gustaf M4. Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB. Filmen: Saabs Youtubekanal.)

– Latest in the Carl-Gustaf series, the M4, to Estonian and Latvian Defence Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]