Spännande och gripande om svenska FN-insatsen i Kongo

Över 6 000 man tjänstgjorde och 19 stupade i Kongobataljonen (1960-64), Sveriges mest dramatiska och omstridda FN-insats. Många av deltagarna har burit erfarenheten som ett livslångt, väl dolt trauma.”

Missa inte den spännande och gripande svenska dokumentären Kongoveteranerna som Sveriges television visar på SVT24 med start 22:10 på Veterandagen fredag den 29 maj. Finns redan tillgänglig att se på SVT Play för den med pressat schema eller helt enkelt inte kan vänta (direktlänk nedan).

Kongoveteranerna är skapad av Marika Griehsel och är samproducerad av AKA-film (Stiftelsen Armé-, Flyg- och Marinfilm) och Deep Sea Productions.

SVT Play – Kongoveteranerna

FN-veteranerna Kongo

Sveriges veteranförbund

AKA-film

Stiftelsen Armé-, Marin- och Flygfilm

Deep Sea Productions

Läs även Semper Miles: Svensk personal hem från utbildningsinsatser i Afrika och Bror Richard Svärd om sina närapå 40 år med svenska insatser samt Hedrande gemensamma insatser för utlandsveteraner i kris och Veteranmonument med viktiga budskap till Sveriges riksdag

(Bilden: ”Generalmajor Curt Göransson saluterar den svenska flaggan vid sin ankomst till Elisabethville, Kongo och de svenska FN -trupperna. Till vänster står överste Jonas Waern och överste Olaf Egge.” Fotot, skapat före 1 januari 1970, är tillhandahållet av Borås tidning samt Pressens bild via Wikipedia. CC0, PD, https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Copyright_tags/Country-specific_tags#United_States_of_America)

– The documentary ”Kongoveteranerna” (Congo Veterans) to show on Swedish TV-channel SVT24 on Veteran’s Day 29th May

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]