Foto: Jonathan Rieder Lundkvist

Annorlunda veterandag kan nå, förstås och uppskattas av fler

En dag full av minnen, känslor och gemenskap. En viktig dag där djupaste allvar och varmaste glädje samsas. De direkt berörda känner väl till den 29 maj och den aktivitet som dagen normalt bjuder och samtidigt växer uppmärksamheten och vetskapen bland allmänheten angående de insatser som ligger bakom Veterandagens hedrande av personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och högtidlighållande av minnet av stupade och omkomna.

I år blir det dock lite annorlunda mot för hur det brukar vara, där vid Veteranmonumentet, minnesplatsen framför Sjöhistoriska och på Gärdet i Stockholm.

På grund av Covid-19, anpassas årets hyllning. Det blir inga samlande, publika arrangemang men statsceremonin genomförs på annan plats (närmare bestämt Granhammars slott, Livgardet, Kungsängen) och kommer att kunna följas direkt då det filmas och sänds Live i Försvarsmaktens Youtubekanal. Sorgligt i sig med den fysiska avskildheten men samtidigt kan den digitala närvaron innebära ytterligare spridning, hedrande och uppskattning ”ute i stugorna”. Ceremonin och sändningen tar sin börjar klockan 14:30.

Slutligen är det i sammanhanget viktigt att understryka att Veterandagen inte är inställd. Firande i egen regi denna dag uppmuntras och kommer att genomföras lokalt över hela Sverige och utomlands. Tacka och minns de som gör och gjort en insats för freden!


Försvarsmakten – Veterandagen 2020, direktsändning

Sveriges Veteranförbund

UN – International Day of UN Peacekeepers 29 May

Läs även Semper Miles: Inga samlade skaror på plats till Veterandagen 2020 och Hedrande gemensamma insatser för utlandsveteraner i kris samt Hedrande hundra tusen svenskar i fredens tjänst och Veteranmonument med viktiga budskap till Sveriges riksdag

(Bilden är från Veterandagen ett tidigare år. Foto: Jonathan Rieder Lundkvist, CC BY-NC-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/)

– Veterans Day in Sweden without the parades and other popular public get together arrangements. State Ceremony will be held at remote location and broadcasted Live at Armed Forces official Youtube Channel

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]