Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Inga samlade skaror på plats till Veterandagen 2020

I dessa tider tvingas vi alla ta ansvar och fatta kloka beslut. Evenemang får för säkerhets skull tillfälligt stå tillbaka. Åtgärder som väl varenda en av oss förstår och accepterar.

Nyligen meddelade såväl Försvarsmakten som Sveriges Veteranförbund att Veterandagen 2020 tyvärr inte blir den gigantiska samling med aktiviteter av alla de slag som vi är vana vid. Istället kommer den noga att anpassas efter gällande läge.

Samtliga publika delar utgår helt som utställningsområdet, mässtält, förevisningar, uppträdanden, servering med mera.

Den ceremoniella delen ser ut att komma genomföras men utan några publikarrangemang. Försvarsmakten planerar att filma och dokumentera för att göra händelsen digitalt tillgänglig för alla som hade tänkt närvara och för den intresserade allmänheten att uppleva. Ingen glömd, inget glömt, bara lite annorlunda högtidlighållande.

Veterandagen är en vördad statsceremonin och genomförs årligen den 29 maj vid det nationella veteranmonumentet Restare på Djurgården i Stockholm. Den här speciella dagen uppmärksammas även lokalt på ett stort antal platser runt om i Sverige.


Film: Försvarsmakten – Ceremonin på veterandagen 2019 (1:38:55 tim)

Sveriges Veteranförbund (SVF)

Försvarsmakten – Veterandagen

Försvarsmakten – Anhöriga och veteraner

Läs även Semper Miles: Veterandagen blir allmän flaggdag och Veteranmonument med viktiga budskap till Sveriges riksdag samt Hedrande hundra tusen svenskar i fredens tjänst och Svenska styrkor även till Operation Barkhane?

(Bilden är från ett tidigare år. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten. Filmen: Försvarsmaktens Youtubekanal.)

– Veterans Day 2020 will focus on the Ceremonial, setting all gathering public sections aside due to current situation

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]