Foto: 132CDC

Svenska styrkor även till Operation Barkhane?

Sveriges engagemang i FN-insatsen i Mali som pågått i några år är välkänt och löper vidare. Tillsammans med andra länder finns vi på plats med MINUSMA för att skydda människorna, värna demokratin och stabilisera läget.

Parallellt pågår jämngamla Operation Barkhane, en franskledd insats där man arbetar med kontraterrorism för att genom närvaro skydda och stabilisera men inte minst med mer uppsökande verksamhet i hela Sahelregionen, ett stort geografiskt område som sträcker över Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tchad.

I Operation Barkhane finns även stöd i form av personal, materiel och helikoptrar m m från Storbritannien, Estland och Danmark. Fransmännen ser gärna att fler ansluter sig i den här insatsen mot terrorismen och som av en händelse var Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist på besök tidigare i veckan. Tillsammans med sin franska motsvarighet, försvarsminister Florence Parly, besöktes Tchad och Mali i syfte att på nära håll studera operationen.

Utländsk media rapporterar att samtal kring engagemang förs med bl a Sverige! Ännu har vi inte kunnat finna mer uppgifter, något som bekräftar eller dementerar, hos Försvarsdepartementet utom en kort Tweet i Tisdags där de båda försvarsministrarna kunde ses i olika situationer på plats i området.

Det har talats en del om att sätta upp en särskild insatsstyrka, Task Force Takuba, och det är troligen den som kan vara på tapeten. Senaste budet är nämligen att vara klara och aktivt gå igång i höst.

Kan det vara så att det lutar åt mer svensk trupp i regionen? För Specialförbanden i så fall? De har ju vad som krävs för att genomföra och ingå i den här typen av operationer, något de bevisat tidigare i andra speciella uppdrag i Afrika, kända som mindre kända.

Försvarsdepartementet på Twitter – Inlägget/filmen från i tisdags

Ministère des Armées – Opération Barkhane (med bl a en överskådlig grafisk presentation)

Försvarsmakten – Mali – Minusma

FN – MINUSMA

Försvarsmakten – Specialförband

Läs även Semper Miles: Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali och Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali samt Förstärkning till det pågående fredsarbetet i västra och centrala Afrika och Flera särskilda tjänster i SOG öppna för ansökan

(Bilden: Hundpatrull i Mali, Operation Barkhane. Från ett tidigare tillfälle. Foto: 132CDC, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Talks for Swedish Special Forces in Task Force Takuba, Operation Barkhane?

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]