Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali

Estlands parlament kommer inom kort att avgöra ifall man ska skicka trupp till Mali. Ett 50-tal soldater som under ett år ska förstärka Operation Barkhane där franska och lokala styrkor bekämpar terror och jagar rebellstyrkor i Sahelregionen. I så fall blir det med bas i orten Gao drygt 30 mil fågelvägen östsydöst om Timbuktu.

Premiärminister Jüri Ratas har uttryckt att det blir stort att bidra, att kunna ge tillbaka. Allianspartnern Frankrike har ju deltagit i stridsgruppen som samarbetar med Estland på hemmaplan (och kommer återvända för en ny period nästa år).
De båda länderna har även samarbetat förr i Afrika. 2014 ingick en Estnisk infanteristyrka av ungefär samma storlek som den nu aktuella, i EU-operationer i Centralafrikanska republiken, till största delen lett av Frankrike. För närvarande deltar Estland med instruktörer i EUTM Mali samt med stabsofficerare i MINUSMA. I mitten av 2018 kommer dessutom en pluton Estniska soldater att ansluta i Afghanistan.

Målet med Operation Barkhane är att aktivt stabilisera regionen så myndigheterna i Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Chad ska ges förutsättningar att på egen hand upprätthålla säkerheten. Utöver Estland har Storbritannien också meddelat ett planerat bidrag till operationen.


Film: Operation Barkhane: Malian, French troops work together to push jihadists out (första nyhetsinslaget 0:41-3:34 min)

Baltic Times – Estonian president: Fighting far from home, we keep peace at home

Läs även Semper Miles: Utökad FN-insats i Mali med nya förutsättningar och Försvarsmakten ute i vida världen samt Ökat bilateralt samarbete mellan Sverige och Baltikum och Estland köper CV90-plattformar från Norge

(Bilden: Estniska soldater i samband med övningen Saber Strike. Foto: Sgt Sara Marchus US Army National Guard, CC0 PD. Film: France 24 English, Youtube channel.)

– Estonian troops to support French Barkhane force in Sahel region

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]