Övningsstart i Stockholm, idag och för 57 år sedan

I samverkan mot, och bekämpningen av, terrorism inledde idag Försvarsmakten, Polisen, Säpo m fl en samverkansövning som ska pågå under veckan. Försvaret är förtegna och nämner endast de stora dragen och att övningen är årligen återkommande. Polisen är också återhållsamma med förhandsinformation och kallar den en mindre övning med syfte att öka polisens, försvarets och Säpos förmåga men polisens nationella mediecenter har samtidigt meddelat att det här blir något allmänheten kommer märka.
Att öva och samöva den här typen av aktivitet och operationer har av förklarliga skäl blivit allt viktigare efter den allvarliga utveckligen de senaste åren.

Den 23 april är för övrigt även årsdagen av Operation Stockholm, den största svenska evakueringsövning som hållits i modern tid. Våren 1961, mitt under det kalla kriget skulle alla grenar och förgreningar av det svenska totalförsvaret fungera och det testades också, ner till den enskilda medborgaren om det var möjligt. För exakt 57 år sedan deltog 35 000 civila i utrymningen av Stockholm! En enorm men lyckad apparat.

2018 – Myndigheter i samverkan mot terrorism

1961 – Operation Stockholm, när en hel stad övade krigsevakuering

Läs även Semper Miles: Tio länder i flera antiterrorinsatser på Östersjön och Nu kommer mer viktig antiterrorutbildning för svenska polisen samt I skuggorna för nationen med Särskilda operationsgruppen och Ja till lagändring som kan ge utländsk polis befogenheter i Sverige

(Bilden: Civilförsvarsövning tidigt 1960-tal. Beskuren bild. Foto: CC0, PD, https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Copyright_tags/Country-specific_tags#United_States_of_America)

– Swedish Armed Forces and Police in joint anti-terror exercise in Stockholm. Starts today Monday 23rd April. (Which is also the date where 35.000 civilians where evacuated out of the capital in an exercise 57 years ago

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]