Foto: Stave

Förstärkning till det pågående fredsarbetet i västra och centrala Afrika

Det är en tuff uppgift att skapa och upprätthålla stabilitet och säkerhet i Mali med omnejd, det vet vi och alla andra som genom åren verkat och ännu verkar där i insatser med FN och EU. Här krävs mod, resurser och samarbeten.

I slutet av oktober godkände danska Folketinget med bred enighet regeringens förslag om att förstärka sitt engagemang i Mali och Sahelregionen.

MINUSMA kan se fram emot en styrka på upp till 75 personer varav omkring tio utgör en underrättelseenhet samt ett C-130J Hercules för transportuppdrag över hela verksamhetsområdet.

Till den franskledda insatsen Operation Barkhane som verkar över ett större område (Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Chad) skickar man ett 70-tal soldater, två stabsofficerare samt två EH-101-helikoptrar för transport- och spaningsuppgifter.

Militären har förberett sig och stått redo för nu kommer det att gå undan. Redan i mitten av november avser Danmark lyfta den nya personalen och materielen till stöd för fredsarbetet i Afrika!

Samtidigt roterar Sverige inom kort sin insats omfattande drygt 300 ”med en huvudstyrka till Timbuktu och med delar till huvudstaden Bamako”.

FN – MINUSMA

Ministère des Armées – Opération Barkhane

Forsvaret – C-130J-30 Hercules

Forsvaret – EH101 Merlin

Forsvaret – Internationalt samarbejde og operationer

Försvarsmakten utomlands

Läs även Semper Miles: Även Danska soldater till Sahelregionen i Afrika och Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali samt Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali och En språkutmaning som ger chans att göra skillnad

(Bilden: En dansk EH-101 från ett tidigare tillfälle. Foto: Stave, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Denmark will further strengthen UN and EU missions for Peace, Stability and Security in Mali and Sahel region

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]