Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret

Även Danska soldater till Sahelregionen i Afrika

Enligt uppgifter från bl a Forsvarsministeriet kan Danmark komma att skicka två helikoptrar och militär personal, i storleksordningen 70 personer, till insatsen Operation Barkhane för att stötta det aktiva arbetet mot internationell terrorism i Sahelregionen.

Det är avgörande för dansk och europeisk säkerhet att vi bidrar till stabiliteten i närområdet. Terrorgrupperna i Sahelregionen hotar vår gemensamma säkerhet. Därför förenar vi oss med Frankrike för att besegra dem. Samtidigt är det min förhoppning att insatsen kan bidra till att stabilisera regionen och därmed förebygga den irreguljära migrationen mot Europa.” sa Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen i slutet av förra veckan.

Försvarsminister Claus Hjort Frederiksen fyller i: ”Med helikopterbidraget till Operation Barkhane levererar vi ett efterfrågat bidrag. Säkerhetssituationen i Mali och i hela Sahelregionen är bekymrande och därför bör Danmark öka sitt engagemang för att bidra till att förhindra att terrorgrupper får fritt spelrum.”

Operation Barkhane sträcker sig över ett område som täcker Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tachad och består för av 4 500 soldater med stöd från Storbitannien och Estland (se bl a tidigare artikeln ”Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali” länkad nedan).

Danmark har löpande bidragit med personal och materiel till FN-insatsen MINUSMA i Mali. Det militära bidraget till Sahelregionen går hand i hand med där pågående stabiliseringsbidrag, ett brett humanitärt utvecklingsarbete, som inkluderar både civila och militära insatser.

Det aktuella danska tillskottet med helikoptrar och 70 man kan sättas in i slutet av 2019 för att därefter operera i området 12 månader framåt.

Leonardo – AW101 (EH101)

Forsvaret

Läs även Semper Miles: Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali och Helikoptrar för transport och eld till Mali samt Utökad FN-insats i Mali med nya förutsättningar och Även Danmark åter till nationellt försvar och regional fokus

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Dansk EH-101 Merlin i Afghanistan. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste, Forsvaret.)

– Denmark to support French Operation Barkhane against international terrorism, creating stability, security and development in Sahel region

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]