Foto: Stig-Åke Jönsson/Öresundsbron

Behoven för tullen och polisen kommer med all rätt att kosta

Vi lever i nya tider med allt större rörelser över gränserna samt trafik av medföljande bagage, varor och försändelser. Det ställer såklart högre krav på kontroller av såväl människor som gods.

För att kunna upprätthålla ett tryggt och säkert samhälle behöver det satsas.

Tullverket behöver 480 miljoner för 2020–2022 för att anställa mer personal, där så många som ytterligare 500 har nämnts. ”Till och med polisen pratar om att vi borde ha större resurser och befogenheter” säger Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, i ett pressmeddelande. Fem hundra nya medarbetare skulle innebära en ökning med 25 procent men skulle inte utgöra en satsning ”Det innebär en återhämtning av det vi förlorat under många år” enligt Michael Nelander, regionchef för brottsbekämpning på Tullverket i Skåne och Blekinge i en intervju med Sveriges Radio P4.
Under förra året beslagtog tullen stora mängder av bl a förfalskade läkemedel och andra plagiat, vapen i alla dess former och såklart massor av narkotika, ”nästan 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och tiotusentals ecstasytabletter”.

Samtidigt meddelar polisen att man vill ha 600 miljoner för att klara gränskontrollerna. Förra året var kritiken hård i en Schengenrapport och det kommer att krävas flera åtgärder för att komma till rätta med våra kontroller. Bland annat nämns utbildning, utrustning, IT-system och lokaler. Därför begär polisen 600 miljoner kronor för perioden 2020-2022.
Vidare kommer det att behövas uppskattningsvis 1,3 miljarder kronor för att nå målet för mer personal, d v s en ökning med 10 000 polisanställda till 2024.

Återhämtning nämndes innan och det är väl rätt bra beskrivning av de ackumulerade behoven. Ska vi hänga med den ökande arbetsinsatsen för kontroll och säkerhet och nå utvecklingsmål kommer det helt enkelt att kosta. Det återstår att se vad det kommer att stå för siffror gällande tillförda medel i regeringens kommande budget.

Tullverket

Polisen

Läs även Semper Miles: Nu kan svensk tull kontrollera och ingripa mot explosivt och Ny verklighet kräver bättre skydd men ledningen tvekar samt Nu får vi förlängd och utökad inre gränskontroll och Säkrare gränser och samhälle tack vare Frontex

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Stig-Åke Jönsson/Öresundsbron.)

– Swedish Customs and Border Police presents proposals for upcoming budgets demanding some 1 billion SEK to cope and progress

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]