Foto: joost j. bakker

Idealiska och extrautrustade för att klara de tuffaste alpina kraven

Österrikes 32 stycken nya specialkonfigurerade, skyddade bandvagnar har börjat levereras. Här benämns de ”Universalgeländefahrzeug BvS10 Hägglunds” och är efterlängtade för verksamhet i utmanande, och vad man t o m kallar otillgänglig alpin terräng. Idealiska fordon med stor framkomlighet och även flexibilitet vad gäller användningsområden för bergtrupperna som mottar de fyra första vagnarna.

Försvarsminister Mario Kunasek i samband med överlämningsceremonin i Salzburg: ”Dessa ’Hägglunds’ är de första stridsfordonen som gör det möjligt för skyddad transport i vår alpina offroad-terräng.”

Bandvagnarna inklusive tillägg i form av bl a vapensystem, kommunikationsutrustning, 360-kamerasystem, skydd mot CBRN-stridsmedel, snöplog, winchar, brandskyddssystem m m utgör totalt en affär på motsvarande cirka 900 miljoner svenska kronor (där drygt hälften tidigare sagts utgöra själva fordonskostnaden). Men för det får man ju det allra bästa och precis som man vill ha dem. En god universell investering.

Ordern beräknas enligt BAE Hägglunds kunna levereras till fullo under året.

Bundesheer – Streitkräfte – Universalgeländefahrzeug BvS10 ”Hägglunds”

BAE Systems – BvS10

Läs även Semper Miles: Rejäl order till Hägglunds – 32 bandvagnar för halvmiljarden och BAE ser möjligheter för BvS10 till Korea samt Premiär för det allra senaste på band och BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär

(Bilden: En Hägglunds BvS10 från ett annat tillfälle, i tjänst med det Nederländska försvaret. Foto: joost j. bakker, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.sv)

– Famous, Highly-capable BAE Systems, Hägglunds BvS10 is being delivered to Austria

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]