Foto: AlfvanBeem

BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär

När det tjeckiska försvaret står inför uppgradering av sin vagnpark erfar vi att den svenska, välbeprövade CV90 kommer att vara en stark kandidat. Det rör sig om i storleksordningen 210 stycken BMP-2 som ska få modern efterföljare under de närmaste åren. En betydande affär som uppskattas vara värd motsvarande ca 18 miljarder svenska kronor!

Som det ser ut i nuläget kommer Hägglunds att samarbeta med två tjeckiska aktörer: Meopta, specialister på avancerad militär och civil optik samt teknikföretaget VOP CZ, etablerad konstruktör och leverantör av fordon och tillbehör på den militära sidan. En synnerligen professionell och konkurrenskraftig plattform.

Ingen av de inblandade har ännu kommunicerat något om detta i allmänna kanaler men så är upphandlingen inför affären också i sitt absolut tidigaste skede.

Samtidigt går den australiensiska storupphandlingen LAND 400 vidare där CV90 presenterats som en stark kandidat i fas 3 och enligt uppgifter är även Polen fortsatt en möjlig marknad för de svenska marknadsledande vagnarna.

BAE Hägglunds – presentation av CV90

Meopta – Officiell hemsida

VOP CZA – Officiell hemsida

Läs även Semper Miles: Ytterligare samarbete kring svensk försvarsmateriel i Tjeckien och Sverige och Norden starkt framme i LAND 400 samt Försvaret ger stororder till Hägglunds och Bofors och Rejäl order till Hägglunds – 32 bandvagnar för halvmiljarden

(Bilden visar en nederländsk CV9035NL med tilläggsskydd under uppvisning. Foto: AlfvanBeem, CC0 PD)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]