Rejäl order till Hägglunds – 32 bandvagnar för halvmiljarden

Österrikes armé har bestämt sig för den svenska BvS10 (motsvarande Bv410 som många känner den) för behovet av ett robust och kapabelt fordon till bergstrupperna. Närmare bestämt 32 stycken till ett ordervärde kring en halv miljard kronor. Vagnarna ska därefter beväpnas och utrustas för ytterligare 200-300 miljoner kronor.
BvS10 är ett lättmanövrerat, skyddat fordon med överlägsen prestanda i krävande terräng, utmärkt för bl a transport av personal och materiel i såväl strids- som katastrofscenarier. De nya fordonen kommer också att utgöra en viktig roll i det EU-gemensamma uppdraget Mountain Training Warfare Initiative (EU MTI).

Ordern är ett resultat av ett nära och unikt samarbete mellan ländernas regeringar samt BAE Systems. Vagnarna ska levereras 2017-2019 och Enligt BAE Systems Hägglunds VD Tommy Gustafsson Rask innebär ordern att man stärker sin globala position som en ledande leverantör av militära fordon.

”BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik fokuserar på utveckling, tillverkning, integration och support av ett brett spektrum av militära fordon till kunder över hela världen. Våra främsta produkter är medeltunga stridsfordon (CV90), bepansrade terrängfordon, stöd och support samt elhybrida drivsystem. Pålitlig, Innovativ och Djärv är ledorden för vår verksamhet.”

BAE Systems

Bundesheer

Mountain Training Initiative

Läs även Semper Miles: Premiär för det allra senaste på band och Fler CV90 till Norge – oöverträffad i sin klass samt Återupprätta vår produktion av försvarsmateriel

Källor: BAE Systems Hägglunds. Bundesheer, Defense World, SR P4

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]