Foto: MKFI

Samtliga nyare stridsvagnarna nu levererade till finska försvaret

Finland är fulltaligt, för att tala hockeyspråk. Det gäller åtminstone de 100 stycken Leopard 2A6 Main Battle Tanks (MBT) som Finland slog till på och köpte för några år sedan. De första anlände Finland under senvåren 2015 och har sedan enligt plan löpande levererats. I dagarna anlände de sista. Efter service och vissa nationella anpassningar har de alla eftersom klivit in i aktiv tjänst.

Det var kring 2014 som man stod i valet och kvalet mellan att dra igång ett betydande uppgraderingsarbete för sina befintliga Leopard 2A4 när Nederländerna erbjöd bättre begagnade Leopard 2A6 och det med en prisbild som visade sig vara mycket fördelaktig. En affär som inklusive ammunition, simulatorutrustning samt slit- och reservdelar m m ska ha landat på motsvarande drygt 2,1 miljarder svenska kronor.

Stridsvagnarna har mottagits väl i organisationen och personalen har visat god motivation och färdighet i användandet av den nya, förbättrade materielen.

Det här stärker förmågan ytterligare där bl a ökad eldkraft och ballistiskt skydd särskilt nämnts samt inte minst utvecklade taktiska fördelar vad gäller den viktiga samverkan mellan pansar och infanteri.

Vad blir det då av de gamla 2A4:orna? Ett antal som tidigare byggts om till ingenjörs- och brobandvagnar blir kvar. Resten sägs ska ställas i reserv, användas för utbildningsändamål och en del utnyttjas för reservdelar till såväl 2A4 som 2A6.

På finska Försvarsmaktens hemsida räknar man just nu in båda varianterna i styrkepresentationen: 200 stycken stridsvagn 2A4 och 2A6 (samt vidare: 100 st CV9030, 100 st BMP 2M, 1 200 bandvagnar och 700 bepansrade manskapstransportfordon). Skaplig förstafemma för armén, om man får tala hockeyspråk.

Puolustusvoimat – finska Försvarsmakten

Försvarsmakten – Stridsvagn 122

Wiki – Leopard 2

Läs även Semper Miles: Finland ser behov och bygger vidare på sitt försvar och Miljardkontrakt för leverans till finska marinen undertecknas till veckan samt Sisu-vagnar uppdateras för fortsatt tjänst och utvecklad rörlighet och Utöver uppgraderingarna satsar man på helt nya vapen

(Bilden: Leopard 2A6 (Ps 274-207) under en parad vid ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: MKFI, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Final delivery of the 100 Leopard 2A6 Main Battle Tanks for Finland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]