Foto: VOA, Voice of America

Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali

Det är verkligen inte ofarligt att tjänstgöra för att skydda och bygga demokrati och stabilitet utomlands. Under måndagseftermiddagen utsattes huvudbasen för den franskledda, internationella antiterrormissionen Operation Barkhane för ett självmordsattentat. Två personer i bil, målad som ett FN-fordon, försökte ta sig in på området genom att försöka pressa sig igenom Checkpointen vid huvudentrén.

Intrånget misslyckades dock genom hinder och ordentligt med rutinerad vaktpersonal som öppnade eld. Elden ska ha besvarats från bilen innan terroristerna slutligen detonerade en medförd bomb där de var, utanför.

Uppgifter om skadade går isär. Från Frankrike och Estnisk media talar man om storleksordningen fem eller sex ester och lika många fransmän samt två civila malier. Hur som helst ska ingen av dem ha fått livshotande skador.

Basen som delas med MINUSMA och Maliska försvarsmakten ligger i/intill staden Gao i östra Mali, drygt 30 mil fågelvägen från Timbuktu. Vi har inte funnit något som tyder på att det ska ha befunnit sig några svenskar på platsen vid tillfället.

Estland som har erfarenhet från närvaro i flera oroshärdar som Balkan, Afghanistan, Irak, Somalia och Mali har flaggat för ett ökat engagemang i internationella insatser.

Ministère des Armées – Operation Barkhane

Google Maps – Gao

Estonian Defence Forces – Officiella hemsidan

Försvarsmakten – Mali-Minusma

Läs även Semper Miles: Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali och Utökad FN-insats i Mali med nya förutsättningar samt Även Danska soldater till Sahelregionen i Afrika och Finska specialläkare ansluter svenska kontingenten i Mali

(Bilden: Franska och maliska soldater nordost om Gao, från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: VOA, Voice of America, PD.)

– Suicide bomb attack in Mali against Camp of Gao in use by Operation Barkhane, MINUSMA and Malian Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]