Foto: Dmitry Terekhov

Ryssland redo att leverera även Su-35 till Turkiet

Sedan någon vecka levereras och iordningställs Turkiets senaste tillskott vad gäller luftförsvar, robotsystemet S-400. En seger för rysk försvarsindustri när Ryssland och Turkiet knyter vänskapens band. Nästa steg skulle kunna bli ryska stridsflygplan!

Som vi rapporterat tidigare valde president Erdogan att genomföra affären för S-400 trots påtryckningar från väst. Nu står det klart att han i och med detta kan glömma de 100 stycken F-35:or som Turkiet beställt från USA. ”De [planen] kan inte samexistera med en rysk plattform som samlar information och lär sig hemligheter om planets förmågor” säger man från Vita huset i Washington.

Turkisk industri inblandad i tillverkningen av kanske så många som 900 delar till F-35 lär redan sitta löst och så finns risken för sanktionsåtgärder mot landet. Hårda slag mot en ansträngd turkisk ekonomi som brottas med lågkonjunktur och svag valuta.

Flygplan av senaste sort vill man dock ha och Turkiets utrikesminister har uppgivit att man kommer överväga att köpa stridsflygplan från annat håll, från någon annan passande stat inklusive Ryssland, ifall F-35 uteblir. Ryssland reagerade snabbt. Sergei Chemezov, VD för statliga Rostec, i ett officiellt uttalande före helgen: ”Vi står redo att diskutera leverans av Su-35 om våra turkiska kollegor uttrycker intresse”.

Skulle då Erdogan överväga att göra ytterligare ryssaffärer för att bygga försvar och/eller för att demonstrera sin egen styrka? Vem vet? Som vän och återkommande kund torde han kunna få till ett bra pris på flygplanen. Dörrarna skulle möjligen successivt öppnas för mer materiel och kanske samarbeten!

Att hålla sig i något slags egenskapad sfär, vad skulle det betyda för förtroende och samarbetsvilja från övriga Natomedlemsländer på kort och lång sikt? Hur påverkas möjligheten till EU-medlemskap (om det ännu är intressant)? Många är de i väst och öst som för närvarande funderar kring vart Turkiet är på väg.

Wikipedia – Sukhoi Su-35

Läs även Semper Miles: Leverans av ryska S-400 till Turkiet kan vara nära förestående och Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu? samt Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras och Utbildning för grunder i Lv-system 103

(Bilden: En Sukhoi Su-35S från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Dmitry Terekhov, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

– No F-35’s for Turkey. Now Russia stand ready to deliver Su-35.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]