Foto: Vitaly V. Kuzmin

Leverans av ryska S-400 till Turkiet kan vara nära förestående

Efter flera år av motstridiga uppgifter ser det nu ut som att den udda affären för ryskt långräckviddigt luftförsvar blir av.

Natolandet Turkiet ser fram emot leverans och att ta robotsystemet S-400 Triumf (Growler) i bruk. Får man tro turkisk och rysk media ska Ryssland redan vara igång med sista förberedelserna.

Det här har vi förvisso hört tidigare. President Erdogan har haft affären för S-400 klar förr, där man ska ha undertecknat ordern redan 2017 men skjutit det på framtiden. Ett långt hattande och många är de som tvivlat och inte uppskattat att ens behöva förhålla sig till detta.
USA:s varningar om att Turkiet inte kan inskaffa både det ryska robotsystemet och det amerikanska stridsflygplanet F-35 verkar, om det här nu stämmer, inte ha haft önskad effekt. Ett hårt val då Turkiet investerat stort i F-35-programmet där turkiska företag producerar hundratals delar till F-35 och det faktum att man tecknat sig för 100 stycken till sitt flygvapen.

Enligt uppgift finns en spikad tidplan där ryssarna nu alltså färdigställer och lastar för transport samtidigt som det turkiska försvaret ska vara igång med att förbereda lämpliga områden och platser för utplacering. Huvudstaden Ankara har nämnts som prioriterad för (delar ur?) den första batchen.

Erdogan själv menar att utbyggt luftförsvar genom S-400 är en viktig åtgärd som kommer få positiv effekt på säkerheten för både Turkiet och regionen.

Wikipedia – S-400 missile system

Türk Silahli Kuvvetleri – Turkish Armed Forces

Läs även Semper Miles: Ryssland placerar mer S-400 på Kola och Luftvärnsaffärer på gång i både väst och öst samt Uppdaterat ökänt ryskt luftvärn till Ukrainas gräns och Utbildning för grunder i Lv-system 103

(Bilden: S-400 Triumf från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en, according to instructions available at http://vitalykuzmin.net before 30 August 2017.)

– Delivery of Russian S-400 anti-aircraft weapon system to Turkey may be imminent

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]