Foto: Vitaliy Ragulin

Ryssland placerar mer S-400 på Kola

Under året kommer ytterligare fyra enheter utrustade med luftvärnsrobotsystemet S-400 Triumf (ryska: С-400 Триумф, NATO: SA-21 Growler) att tillföras de ryska militära styrkorna. En av dessa hamnar på Kolahalvön! Det är dock inte premiär i regionen. Redan 2014 meddelades att personal i Murmansk övades på och testade systemet. Året efter ingick S-400 för första gången i segerdagsparaden, 9 maj, i Murmansk.

I september 2016 rapporterades att två S-400-system hade flyttats till finska gränsen, något som för övrigt inte överraskade Finlands försvarsminister Niinistö: ”Naturligt med ersättning av de äldre S-300”. Om nytillskottet i norr också är tänkt att ersätta äldre/andra system är okänt. Det finns en del S-300 på plats fördelat på sex robotbaser.

Luftvärnsrobotsystemet kan upptäcka och spåra mål upp till 400 kilometer bort medan verkansräckvidden ligger på upp till 240 km beroende på mål och val av robot. Det hävdas också att S-400 är kapabelt att ta sig an flyg utrustat med smygteknik.

Räknar man från centralorten Murmansk är det drygt 400 km av luftrum till svenska gränsen. Räknar man från finsk-ryska gränsen är det på kortaste stället ca 220 km:

map-s400_sm

Film: Russia’s Lethal S-400 Air Defense System on Their Way… (5:41 min)

S-300 och S-400 (SA-10 Grumble, SA-21 Growler) Wikipedia

Läs även Semper Miles: Ryssland bygger mångfacetterad infrastruktur i vattnen i norr och Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk samt Företagande och hela städer hotas av ryska försvarets skulder

(Bilden: Rysk S-400 Triumf luftvärnsrobotsystem. Foto: Vitaliy Ragulin CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

Källor: The Independent Barents Observer, Ryska försvarsministeriet, Military Today, YLE, Wikipedia

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]