GunnerAndLoader Background

Nytt effektivt övningssystem för M4 (och mer) beställt

Träningsmoduler för realistisk övning med granatgeväret Carl-Gustaf M4 i säker virtuell miljö skapar fler och nya möjligheter.

Försvarets materielverk har för Försvarsmakten lagt en order på träningssystemet Ground Combat Indoor Trainer (GC IDT) och omfattar flera träningsstudior som möjliggör effektiv övning med pansarvärnsvapnet för upp till 100 soldater samtidigt.

Enkelt att använda när och där det behövs. ”I kontraktet ingår även ’Conversion kit’ viket medger träning i s k Stand Alone-utförande på annan plats än själva träningsanläggningen.”

GC IDT är komplett med trogna replikor av granatgeväret, övningsmiljöer, scenarier och verktyg för noggrann utvärdering m m. Systemet kan dessutom över tid utökas att omfatta mer, där t ex eldhandvapen och pansarvärnsrobotar särskilt nämns.

Vi är stolta att förse den svenska försvarsmakten med vårt kostnadseffektiva träningssystem för Carl-Gustaf M4. Genom innovativ teknologi kan vi återskapa egenskaperna hos Carl-Gustav M4 i en säker virtuell övningsmiljö. Genom det får användaren nödvändiga färdigheter för taktiska scenarion”, säger Åsa Thegström, chef för Saabs affärsenhet Training & Simulation.

Med en virtuell träningsanläggning i realistisk miljö som komplement i utbildningen kommer FM få granatgevärsskyttar som är farliga för motståndaren” säger Mikael Frisell, Chef Armemateriel på Försvarets materielverk.

Det här är en utveckling av den sorten vi gärna ser, där även modern teknik utnyttjas för utveckling, utbildning och ett ännu bättre och starkare försvar.

Affären är värd 135 miljoner kronor och systemet levereras under 2022-2023 för att vara integrerat och i bruk från och med 2023.

Saab – Products – Ground Combat Indoor Trainer

Saab

FMV

Läs även Semper Miles: Försvarsmakten uppgraderas med senaste Carl-Gustaf M4 och Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG samt Norge tillför senaste GRG:n Carl-Gustaf M4 och Bruket av lös ammunition som vi känner det på väg att fasas ut och Airsoftversion av HK416 för övningar i franska armén

(Bilden: Full action i Saabs Ground Combat Indoor Trainer. Foto: Copyright Saab AB.)

– GC IDT, SAAB Carl-Gustaf M4 Trainer Systems for Swedish Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]