Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Bruket av lös ammunition som vi känner det på väg att fasas ut

Vem hade väl trott att ”löspluggen” som under lång tid bidragit till realismen i allehanda moment och övningstillfällen skulle få stryka på foten? Det nuvarande knallandet och dammandet med övningsammunition tycks dock på allvar ha hunnits ikapp av utvecklingen.

I dagarna avslöjade finska Försvarsministeriet att Försvarsmaktens logistikverk, motsvarande vårt FMV, fått i uppdrag att ingå upphandling med israeliska Bagira Systems för ett elektroniskt system som kommer att ersätta den klassiska övningsammunitionen. Ett drag som beskrivs som kostnadseffektivt och servicesäkert, fullt kompatibelt med den digitala utbildningsmiljö och de simulatorer som redan används.

Övergången kommer dock inte att ske över en natt. Här nämns en avvägd ut-/infasningsperiod, något som bl a bekräftas av det faktum att försvaret samtidigt lägger en order för traditionell lös ammunition hos finska vapen- och ammunitionstillverkaren Nammo värd motsvarande 58 miljoner svenska kronor och som ska levereras 2020-2023.

Värdet av den upphandling [av elektroniskt övningssystem] som nu ska genomföras för kontraktsperioden 2020–2022 är cirka sex miljoner euro. I upphandlingen ingår dessutom en option på 37 miljoner euro. Det system som ska anskaffas tas i bruk under åren 2022 och 2023.” In alles motsvarande drygt 450 miljoner svenska kronor för ”modern lösskjutning”.

Spännande tider men kan elektroniska och simulerande system fullt ut ersätta realismen som klassisk övningsammunition på flera sätt skänker vid fältövningar? Det här finska draget tål att följas framöver, inte minst för att ifall det fungerar hos vår granne och militära samarbetspartner torde det förekomma funderingar och diskussioner kring dylikt även hos oss.

Försvarsmaktens logistikverk

Bagira Systems LTD

Nammo Lapua Oy

Läs även Semper Miles: Virtuell utbildning för samtliga förband och På flera sätt nytänkande eldhandvapen på väg samt Ny finsk hoppande försvarsladdning slår hårt över 100 meter och Systembyte på sjön när svenska robotar ersätts med israeliska

(Bilden är från ett tidigare finskt besök för övning i Kvarn. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten.)

– Finnish Armed Forces acquire system that will replace traditional exercise ammunition

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]