Foto: Forward Defense Munitions Co

På flera sätt nytänkande eldhandvapen på väg

Under 2000-talet har krigets spelregler förändrats. Med fiender som använder likvärdiga vapen mot oss har övertaget vad gäller eldhandvapen urholkats.” Så öppnar det färska amerikanska företaget Forward Defense Munitions (FDM) sin videopresentation av läget och behovet av något nytt, något som är revolutionerande och som man kan dra fram och dominera med.

Kan kanske flerpipigt vara något? FDM har med stark innovationsanda utvecklat och presenterat sina nya karbiner L4 och L5 ”Ribbon Gun” som redan vid en första anblick avslöjar att det är något på gång utöver vad vi är vana vid. Fyra respektive fem vertikalt placerade pipor som går att avfyra var för sig som patronvis eld eller alla pipor samtidigt i ett och samma eldöppnande.

Det är dock inte enbart tankebanan med flera pipor och eldvarianterna som är nytt. Vapnen är elektroniskt avfyrande och ammunitionen som används möter med sina 6 mm den senare tidens önskemål om något grövre kaliber. Vidare är ammunitionen hylslös och laddas från sidan i lodräta block med ett skott för varje pipa/lopp, varefter blocken återanvänds.
En annan fördel är att det nya vapnet väger in på endast 2,9 kg vilket kan jämföras med ca 3,5 kg för USA:s befintliga standardvapen M4 och mot våra egna: Ak5C som väger 5 kg och Ak4B 5,3 kg.

Forward Defense Munitions väcker stor uppmärksamhet bland skyttar och myndigheter och ser fram emot att börja serietillverka den civila varianten av L4 under 2019. Det amerikanska försvaret har anmält sitt intresse och har begärt in prototyper för test. För den civila marknaden finns en lista där intresserade kan förbeställa – och det gör man för det är många som förundras och ser en framtid för det nytänkande vapnet.


Film: FDM Promotional Video (1:33 min)

Forward Defense Munitions, Co

Läs även Semper Miles: Tystlåtet om nästa automatkarbin och Tilldelade personliga eldhandvapen samt Försvarsmakten uppgraderas med senaste Carl-Gustaf M4 och Även Australien slår till och köper nya M4

(Bilden: Närstudie inklusive ”magasin/ammunitionsblock”. Pressbild från © Forward Defense Munitions Co. Filmen: Forward Defense Munitions Co, Youtube.)

– Coming Forward Defense Munitions Co presents innovative ground breaking multi-barrel rifle system including caseless ammunition

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]